Συρία – Γενεύη 2: Καμία ελπίδα για διάλογο κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

Αν και κανείς δεν είχε υψηλές προσδοκίες για εξεύρεση - συμβιβαστικής έστω- λύσης, κανείς δεν περίμενε ότι οι πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Γενεύη 2, θα τέλειωναν άδοξα, πριν καν ξεκινήσουν.  

Οι επαφές που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα ακυρώθηκαν, με την αντιπολίτευση να αρνείται να συναντήσει την αντιπροσωπεία του προέδρου Μπασάρ αλ - Άσαντ και τη Δαμασκό να απειλεί ότι θα αποσύρει την αντιπροσωπεία της από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2. 

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να συνομιλήσει στο ίδιο τραπέζι με την αντιπροσωπεία του Ασάντ , εκτός αν αυτή συμφωνήσει πρώτα να υπογράψει το πρωτόκολλο για μια μεταβατική κυβέρνηση, όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία της Γενεύης 1.  

Από την πλευρά της, η κυβερνητική αντιπροσωπεία απέρριψε το αίτημα οριστικά και η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα αποσύρει τους διαπραγματευτές της, εάν δεν ξεκινήσουν άμεσα σοβαρές συνομιλίες .

" Αν μέχρι το Σάββατο δεν υπάρξουν σοβαρές εργασίες, , η επίσημη αντιπροσωπεία της Συρίας θα φύγει από τη Γενεύη , λόγω έλλειψης σοβαρότητας ή ετοιμότητας της άλλης πλευράς της " ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ - Μουαλέμ , σύμφωνα με την συριακή κρατική τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμα: Αδιέξοδο στη Γενεύη 2 - Απορρίπτει την πολιτική μετάβαση η Δαμασκός