Το Ισραήλ απελευθέρωσε 26 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το Ισραήλ απελευθέρωσε σήμερα 26 παλαιστίνιους κρατούμενους , λίγες ημέρες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή, για να πιέσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία-πλαίσιο.

Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει συνολικά 104 Παλαιστινίους κρατουμένους, ως μέρος της συμφωνίας επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών που επετεύχθη με αμερικανική διαμεσολάβηση τον περασμένο Ιούλιο, μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών.

Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους εξέτιαν ποινές για την δολοφονία Ισραηλινών στρατιωτών πριν από 20 χρόνια και ι έγιναν δεκτοί από τους συμπατριώτες τους, με τιμές ηρώων στην στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Οι 26 που απελευθερώθηκαν σήμερα ανήκουν στο τρίτο γκρουπ και απομένει άλλο ένα. "Δεν θα υπογράψουμε τελική ειρηνευτική συμφωνία με τους Ισραηλινούς, πριν να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι", δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς.

Ωστόσο, την Παρασκευή, Ισραηλινός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι μετά την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, ο κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο εποικιστικό της πρόγραμμα για την κατασκευή 1.400 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περιοχή που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν ανεξάρτητο κράτος, μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.