Δεκάδες οι νεκροί από τη διπλή επίθεση τζιχαντιστών στην Αίγυπτο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις σε εκκλησίες στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια

Σε πάνω από 45 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τις δύο σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 27 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 είναι τα θύματα στην Αλεξάνδρεια. Από την πλευρά της, η εφημερίδα Αλ Αχράμ κάνει λόγο για 29 νεκρούς στην Τάντα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 47, ενώ οι τραυματίες από τις δύο επιθέσεις είναι περίπου 150.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια είναι και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν, ενώ στους νεκρούς από την επίθεση στην Τάντα συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ, γράφει η Αλ Αχράμ.  

Ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της Αλεξάνδρειας είναι καλά στην υγεία τους, σημειώνοντας πως ένας από αυτούς βρισκόταν κοντά στο σημείο της δεύτερης επίθεσης, αλλά δεν έπαθε τίποτα.

Βάφτηκε με αίμα η Κυριακή των Βαΐων

Η έκρηξη στην Τάντα, μια πόλη 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου, στο Δέλτα του Νείλου, σημειώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), την ώρα που πιστοί προσεύχονταν για την Κυριακή των Βαΐων.

Λίγη ώρα μετά την αιματηρή επίθεση στην Τάντα, έκρηξη σημειώθηκε και σε προαύλιο χώρο εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η διπλή αυτή επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Απειλεί με νέες επιθέσεις το Ισλαμικό Κράτος

Δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις, όπως έγινε γνωστό από την τρομοκρατική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα τριών μηνών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις σήμερα εναντίον δύο χριστιανικών εκκλησιών,  προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα, όπως εξήγησε.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

O πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε ακόμα από τον στρατό της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας.