Στο ΣΑ του ΟΗΕ η διπλή επίθεση με χημικά στη Συρία

Τουλάχιστον 100 άμαχοι νεκροί, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά - ΕΕ, ΗΠΑ και Τουρκία κατηγορούν το καθεστώς Άσαντ και τους Ρώσους συμμάχους του

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως την  Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ενημερωθεί για την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία, στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Έγκλημα πολέμου “ζητά” ένοχο: Ποιος έριξε τα χημικά στη Συρία

Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άμαχοι  - μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά -και άλλοι 400 μεταφέρθηκαν  με αναπνευστικά προβλήματα και σχεδόν παράλυτοι από τα τοξικά στα νοσοκομεία της πόλης. Ωστόσο, λίγο μετά την επίθεση, βομβαρδίστηκαν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα, όπου είχαν μεταφερθεί οι τραυματίες. 

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορούν το καθεστώς του Άσαντ και τους Ρώσους συμμάχους του για την επίθεση, κάτι όμως που η Δαμασκός αρνείται.

Η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ετοιμάσει προσχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την επίθεση και ζητεί την έναρξη έρευνας.

Η Ρωσία θα υποστηρίξει στα Ηνωμένα Έθνη πως μια επίθεση που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε με χημικά και προκάλεσε δεκάδες θανάτους στη Συρία ήταν στην πραγματικότητα μόλυνση που προκλήθηκε από χημικά όπλα των ανταρτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει δημόσια τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Διπλό έγκλημα πολέμου: Έριξαν χημικά και μετά στο νοσοκομείο με τα θύματα 

Η διπλή, απάνθρωπη επίθεση εναντίων αμάχων προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνωμής. Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ «συγκεντρώνει στοιχεία» για την επίθεση με χημικά , αναφέροντας ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, «συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». 

«Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα», αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός «ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία» της Συρίας χημικά όπλα και «δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον».

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και εκείνοι οι οποίοι τις υποστηρίζουν φέρουν την ευθύνη για τη χρήση χημικών και τοξικών ουσιών και αδιαφορούν για τις ζωές των αθώων αμάχων», τόνισε η διοίκηση των συριακών ένοπλων δυνάμεων στην ανακοίνωση που μετέδωσε το SANA.