Η Ιμέλντα Μάρκος δε θα πάρει ποτέ πίσω τα διαμάντια της

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι τα είχε αποκτήσει παράνομα τα κοσμήματα αυτά αξίας 150 χιλιάδων δολαρίων, τα οποία τώρα έχουν περάσει στα χέρια του κράτους

Η πρώην Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος, έχασε τη μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει εκ νέου τα κοσμήματα της που κατασχέθηκαν όταν ο δικτάτορας σύζυγός της ανετράπη, με το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει αποφανθεί ότι τα απέκτησε παράνομα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η Μάρκος είχε αποκτήσει παράνομα τα κοσμήματα αυτά αξίας 150 χιλιάδων δολαρίων, τα οποία τώρα έχουν περάσει στα χέρια του κράτους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το ενδεχόμενο πώλησης μιας πολύ μεγαλύτερης συλλογής κοσμημάτων της Μάρκος.

Σύμφωνα με τον νόμο, η περιουσία που αποκτάται από κυβερνητικό αξιωματούχο αξίας "πολύ μεγαλύτερης από τον μισθό του" ή από άλλο νόμιμο εισόδημα θεωρείται ότι "αποκτήθηκε παράνομα".

Τα συγκεκριμένα κοσμήματα κατασχέχθηκαν από το προεδρικό μέγαρο Μαλακανάνγκ όταν η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ το 1986 με την αναίμακτη επανάσταση που έδωσε τέλος στην 20χρονη παραμονή τους στην εξουσία.

Οι επόμενες κυβερνήσεις επικαλέστηκαν ως απόδειξη ότι η οικογένεια Μάρκος κατέκλεβε συστηματικά τα κρατικά ταμεία ενώ εκατομμύρια πολίτες ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο Μάρκος και οι σύμμαχοί του έκλεψαν περίπου δέκα δισ. δολάρια όταν βρίσκονταν στην εξουσία.

Η Ιμέλντα Μάρκος, η οποία σήμερα είναι 87 ετών, επέστρεψε με την οικογένειά της στη Μανίλα το 1991, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της στην Χονολουλού. Σήμερα εκτίει την τρίτη της θητεία στην Βουλή των Αντιπροσώπων.