Βγάζοντας σέλφι πάνω σε πτώματα, θύματα πολέμου!

Η σοκαριστική πραγματικότητα πίσω από τις σέλφι στο μνημείο Ολοκαυτώματος

Στην εποχή των σέλφι φαίνεται πως όλα είναι επιτρεπτά. Όχι, σίγουρα όχι! Γιατί αυτο-φωτογραφήσεις σε ένα μνημείο θυμάτων πολέμου, αυτό αρκετές φορές είναι προκλητικό και προσβλητικό. Μάλλον κάπως έτσι σκέφτηκε και ο ισραηλινός συγγραφέας, Shahak Shapira ο οποίος λάνσαρε ένα πρότζεκτ σατιρίζοντας τις σελφι στο μνημείο του ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. 

Ο 28χρονος που ζει και εργάζεται στη γερμανική πρωτεύουσα, δημιούργησε το σάιτ «Yolocaust», συνδυασμός από τις λέξεις Holocaust και το Yolo, μια έκφραση που σημαίνει, ότι ζεις μόνο μια φορά (You Only Live Once). Ο συγγραφέας, συγκέντρωσε τις σέλφι που έχουν βγάλει οι επισκέπτες στο μνημείο- άλλοι κάνουν γιόγκα (!), άλλοι χοροπηδάνε, άλλοι παίζουν και ποζάρουν χαμογελαστοί-, και με τη βοήθεια του photoshop άλλαξε τις φωτογραφίες με το πως θα ήταν να έβγαζαν σέλφι εκείνη την εποχή για να δείξει σε αυτούς που βγάζουν τις φωτογραφίες αυτές πόσο «αστείοι» είναι και πόσο προσβλητικό είναι για τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού.

 «Περίπου 10,000 άνθρωποι επισκέπτονται το μνημείο αυτό καθημερινά, που είναι φτιαγμένο για την μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του ναζισμού. Πολλοί από τους επισκέπτες βγάζουν αστείες φωτογραφίες, ή κάνουν σκέιτμπορντ ή χοροπηδάνε ή ακόμη κάνουν ποδήλατο πάνω στις 2,711 τσιμεντένιες πλάκες που υπάρχουν σε αυτό το μνημείο των 19,000 τετραγωνικών μέτρων.

Η σημασία του μνημείου Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο έχει διπλή σημασία. Για πολλούς, οι γκρίζες αυτές πλάκες συμβολίζουν τις ταφόπλακες για τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους. Για άλλους συμβολίζει την γκρίζα στάχτη για όλους αυτούς που κάηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων».