Η λογίστρια που έγινε νοσηλεύτρια στο Χαλέπι της Συρίας

"Το να είσαι νοσηλεύτρια σε εμπόλεμη ζώνη, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσεις", λέει μέσα από το μαύρο μαντίλι της η Um Yehia. Η 41χρονη νοσηλεύτρια, άφησε -ελέω πολέμου- την εργασία της ως λογίστρια και μετακινήθηκε από τη από τη Χομς της Συρίας, στο Χαλέπι λίγο μετά το 2011 όπου προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της σε νοσοκομείο της πόλης που είναι μια από τις πλέον πολύπαθες του εμφυλίου.

"Δε περίμενα ότι μια μέρα θα ζούσα και θα εργαζόμουν στο Χαλέπι της Συρίας. Η ζωή μου βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο. Ο ήχος ενός αεροπλάνου με τρομάζει" λέει στην κάμερα του BBC (BBC stories) που δίνει βήμα σε δυναμικές γυναίκες ανά τον κόσμο, που ξεχώρισαν το 2016. 

"Δε περίμενα ότι μια μέρα θα δούλευα σε νοσοκομείο. Ως γυναίκα που ζει σε εμπόλεμη ζώνη, ένοιωσα ότι το νοσοκομείο ήταν το πιο ασφαλές μέρος. Δεν έχει σημασία τι κάνεις για τα προς το ζην. Μπορεί να τραυματιστείς ή να σκοτωθείς στο επόμενο λεπτό", λέει και συμπληρώνει "Για μένα μια καλή ημέρα είναι όταν δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια μαζική σφαγή ή παιδιά που πεθαίνουν. Δε μπορώ να ξεχάσω τις κραυγές των παιδιών που σφαδάζουν από τον πόνο και κλαίνε ζητώντας βοήθεια"