Σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Τσουνάμι στη Φουκουσίμα

Το εστιακό βάθος της ισχυρής σεισμικής δόνησης είναι μόλις 10 χιλιόμετρα

Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (τοπική ώρα, λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος) στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας, περίπου 67 χλμ. βορειοανατολικά του Ιουάκι, ανακοίνωσε πριν από λίγο η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εστιακό βάθος της ισχυρής σεισμικής δόνησης είναι μόλις 10 χιλιόμετρα, με επίκεντρο ανοιχτά της Φουκουσίμα, ενώ έγινε αισθητή και στο Τόκιο.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας ακτογραμμής της χώρας, με ιαπωνικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι ένα τσουνάμι έχει παρατηρηθεί 20 χιλιόμετρα ανοιχτά της Φουκουσίμα και κινείται προς την ακτή και αναμένεται να πλήξει τη Φουκουσίμα. Η υπηρεσία συμβουλεύει μάλιστα σε δραματικό τόνο τους κατοίκους της Φουκουσίμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το δίκτυο NHK αναφέρει ότι ήδη ένα τσουνάμι ύψους 60 εκατοστών έκανε την εμφάνισή του στο λιμάνι της Φουκουσίμα, ενώ λίγο μετά σημειώθηκε τσουνάμι ύψους 90 εκατοστών στην περιοχή Σόμα. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στη Φουκουσίμα, αν και δεν είναι σαφές αν αυτή συνδέεται με τον σεισμό.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα, πέρα από μία γυναίκα που, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, τραυματίστηκε από πτώση πιάτων.

Οι εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και του Φουκουσίμα Ντάινι. Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί καμιά ανωμαλία, κατά τις εταιρείες αυτές. Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η Φουκουσίμα επλήγη τον Μάρτιο του 2011 από έναν καταστροφικό σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, και το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό εκείνο πυροδότησε τη χειρότερη πυρηνική κρίση μετά το Τσέρνομπιλ, λόγω των ζημιών σε πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Δείτε ζωντανά εικόνα από το δίκτυο NHK World: