Η τελευταία συνέντευξη του Λέοναρντ Κοέν: Είμαι έτοιμος να πεθάνω!

"Για κάποιο παράξενο λόγο αισθάνομαι ότι είμαι κερδισμένος απ΄τη ζωή"

Ο Λέοναρντ Κοέν, ένας από τους εμβληματικούς τραγουδοποιούς, μουσικός, στιχουργός και ποιητής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Στην επίσημη ανακοίνωση της τραγικής είδησης, στη σελίδα του στο Facebook, δεν αποκαλύπτεται η αιτία θανάτου. Αλλά σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, ο "νονός του σκότους" όπως είχε χαρακτηριστεί, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πεθάνει. 

Ως ένας διάσημος μουσικός που φημιζόταν για την αίσθηση της μελαγχολίας που ύφαινε στα τραγούδια του, μίλησε ήρεμα και με σαφήνεια για το θάνατο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στους New Yorker για την κυκλοφορία του άλμπουμ του "You want it Darker". "Είμαι έτοιμος να πεθάνω", είπε. «Ελπίζω ότι δεν θα είναι πάρα πολύ άβολο" συνέχισε. 

Και κατόπιν, σα να άφηνε την προσωπική του συμβουλή- παρακαταθήκη, τόνισε: 

"Σε κάποια στιγμή, αν ακόμα στέκεσαι όρθιος και δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχεις τη δυνατότητα να βάλεις σε τάξη τα του οίκου σου. Είναι ένα κλισέ, αλλά έχει υποτιμηθεί σαν να ήταν ένα αναλγητικό σε όλα τα επίπεδα. Βάζοντας σε τάξη τα του οίκου σου, αν μπορείς να το κάνεις, είναι από τις πιο παρήγορες πράξεις και τα οφέλη είναι ανυπολόγιστα".

Οι έγνοια του ήταν να τακτοποιήσει τις όποιες οικονομικές εκκρεμότητες που θα εξασφάλιζαν την οικογένειά του.

"Για κάποιο παράξενο λόγο αισθάνομαι ότι είμαι κερδισμένος απ΄τη ζωή. Κάποια απ' αυτά τα κέρδη είναι άμεσα και τα έχω καλλιεργήσει σε προσωπικό επίπεδο ενώ κάποια άλλα είναι έμμεσα π.χ. η κόρη μου και τα παιδιά της μένουν στο κάτω όροφο του σπιτιού, ο γιος μου δυο τετράγωνα παρακάτω. Αισθάνομαι απίστευτα ευλογημένος. Έχω έναν βοηθό που είναι ικανότατος και αφοσιωμένος. Έναν φίλο ή δύο που κάνουν τη ζωή μου πλούσια. Έτσι κοιτώντας τα πράγματα από μια συγκεκριμένη σκοπιά θα μπορούσα να πω ότι ποτέ δεν ήμουν καλύτερα ...".  

Το τελευταίο άλμπουμ: 

Έναν περίπου μήνα πριν ο καναδός μουσικός συναντήσει τον Ντέιβιντ Μπάουι, κυκλοφόρησε το "You Want It Darker", στις 21 Οκτωβρίου. Το 14ο και τελευταίο δισκογραφικό βήμα, έβριθε από υπαινιγμούς για τον θάνατο: Στο ομώνυμο κομμάτι, ο Κοέν τραγουδά: “I’m ready, my Lord/Magnified, sanctified, by thy Holy name/Vilified, crucified, in the human frame”.

Σε ένα άλλο τραγούδι, το Travelling Light, οι στίχοι λένε: “I’m travelling light/its au revoir/ my once so bright/ my fallen star/ I’m running late/ they’ll close the bar/I used to play/ One mean guitar” και σε ένα τρίτο άσμα, λέει: "I’m leaving the table/I’m out of the game". 

Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κοέν τραγουδούσε για τον θάνατο. Στο άλμπουμ του 1969, "Songs From a Room", γίνεται αναφορά στην αυτοκτονία φίλου του στο "Seems So Long Ago, Nancy".