Βόμβες από τα αεροπλάνα πνίγουν στο αίμα το Χαλέπι

Όλη η πόλη ένας απέραντος στόχος

Ένας "απέραντος στόχος" πυρών έχει γίνει το πολύπαθο Χαλέπι. Η πόλη της Συρίας έχει γίνει για ακόμη μια φορά πεδίο ανελέητων μαχών με τους αντάρτες και τις καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ να μάχονται για επικράτηση στην πόλη. Παράλληλα, Δαμασκός και Ρωσία βομβαρδίζουν από αέρος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσε σήμερα τη Συρία και τη Ρωσία να θέσουν τέρμα "στο λουτρό αίματος" στο Χαλέπι. "Όλο το ανατολικό Χαλέπι έχει γίνει ένας τεράστιος στόχος", δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, Σίσκο Βιγιαλόνγκα ο οποίος κάλεσε "τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να θέσουν τέρμα στους βομβαρδισμούς που προκαλούν λουτρό αίματος μεταξύ των αμάχων".

Τα ελάχιστα νοσοκομεία στο Χαλέπι που έχουν μείνει να λειτουργούν, μεταξύ 21 και 26 Σεπτεμβρίου, δέχθηκαν περισσότερους από 822 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 221 παιδιά, και παρέλαβαν περισσότερους από 278 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 96 ήταν παιδιά. "Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν ώστε άλλοι να πεθάνουν για να έχουν την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι", δηλώνει ο δρ Αμπού Ουάσιμ, ο οποίος διευθύνει το τραυματολογικό νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι, μια δομή που υποστηρίζεται από τους MSF.

Περίπου 600 τραυματίες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να λάβουν ιατρική φροντίδα στο ανατολικό Χαλέπι λόγω έλλειψης προσωπικού ή κατάλληλων υλικών, ανέφερε χθες ο ΟΗΕ.

Στο πεδίο των μαχών, κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες δίνουν σκληρές μάχες στο κέντρο και στα βόρεια της πόλης.

Κάθε πλευρά κάνει τις δικές της ανακοινώσεις αναφέροντας πως αυτή είναι η νικήτρια. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια πηγή του συριακού στρατού ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη στα βόρεια του Χαλεπιού καθώς και κτίρια στο κέντρο της πόλης.

Πηγές των ανταρτών, από την άλλη, διαψεύδουν ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν στα βόρεια αφού κατέλαβαν την Πέμπτη τον καταυλισμό Χανταράτ.

Η ισλαμιστική οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (σ.σ. πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα) ανακοίνωσε ότι οκτώ μαχητές της σκοτώθηκαν στις μάχες στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι.

Πηγή του συριακού στρατού που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πολλά κτίρια στην περιοχή και "συνεχίζουν καταδιώκοντας τα υπολείμματα των τρομοκρατών που φεύγουν".

Στα βόρεια του Χαλεπιού, το Παρατηρητήριο και ένας τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή του νοσοκομείου Κίντι, δίπλα στον καταυλισμό Χανταράτ. Πηγές των ανταρτών διέψευσαν την πληροφορία υποστηρίζοντας ότι οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται.