Θέλουν να κατεβάσουν άγαλμα του Γκάντι γιατί ήταν… ρατσιστής

Καθηγητές από το πανεπιστήμιο της Γκάνα έχουν ξεκινήσει ήδη να μαζεύουν υπογραφές στο διαδίκτυο

Με την κατηγορία ότι ο «πατέρας των Ινδών» ήταν ρατσιστής απέναντι στους Αφρικανούς, μια ομάδα καθηγητών του πανεπιστημίου της Γκάνα έχουν ξεκινήσει εκστρατεία και μαζεύουν υπογραφές μέσω διαδικτύου ώστε να κατεβεί το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι που βρίσκεται στο campus του πανεπιστημίου στην Άκκρα. Η ομάδα των καθηγητών από την Γκάνα υποστηρίζουν ότι ο Γκάντι είχε ρατσιστικές θέσεις.

Μάλιστα στην ιστοσελίδα που έχουν ανεβάσει για να μαζέψουν υπογραφές, έχουν αναρτήσει χωρία από κείμενα του Γκάντι που περιγράφει τους Αφρικανούς ως «άγριους» και «kaffirs» (ένας προσβλητικός φυλετικός χαρακτηρισμός για τους Αφρικανούς).

«Πώς ένας ιστορικός θα διδάξει και θα εξηγήσει ότι ο Γκάντι ήταν ανελεήμων απέναντι στη μαύρη φυλή ενώ του δίνουμε δόξα έχοντας στήσει άγαλμά του;» αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Το άγαλμα του Γκάντι ήταν ένα δώρο του Ινδού προέδρου Πρανάμπ Μουερτζί, προς την κυβέρνηση της Γκάνας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Ιούνιο.

Στο διαδίκτυο, από την πρώτη μέρα υπήρξε ένα ρεύμα και δημιουργήθηκε το hashtag #GandhiMustComeDown (#ΟΓκάντιΠρέπειΝαΚατέβει).

Όπως εξήγησε στο BBC ο Daniel Osei Tuffuor, πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου της Γκάνα, που υπέγραψε για την καθαίρεση του αγάλματος, «οι Γκανέζοι πρέπει να είναι περήφανοι για τον εαυτό τους και να προβάλλουν τους δικούς τους ήρωες και ηρωίδες».

Το θέμα της στάσης του Γκάντι απέναντι στους Αφρικανούς δεν είναι καινούριο. Στη βιογραφία του Γκάντι, ο βιογράφος κι εγγονός του, Ρατζμοχάν Γκάντι, γράφει ότι ο παππούς του ταξίδεψε στην Αφρική όταν ήταν 24 ετών. Έγραφε ακόμη πως ο παππούς του ήταν «αναμφίβολα απορριπτικός και προκατειλημμένος απέναντι στους μαύρους της Νοτίου Αφρικής». «Όπως όλοι και ο Γκάντι ήταν ένας ατελής άνθρωπος» σχολιάζει ο εγγονός του.