Συρία: Tέλος η ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ

Ανέστειλε όλες τις αποστολές, μετά το βομβαρδισμό του κονβόι κοντά στο Χαλέπι

Ακόμη και η τελευταία ελπίδα των εγκλωβισμένων αμάχων που δοκιμάζονται σκληρά εδώ και χρόνια στη Συρία, δηλαδή η ανθρωπιστική βοήθεια, αναστέλλεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, αφότου συριακά ή ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή 31 φορτηγών, έξω από το Χαλέπι. Περίπου 20 άνθρωποι  - ανάμεσά τους και ένα μέλος του προσωπικού της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου - σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας - 18 από 31 φορτηγά της αυτοκινητοπομπής και μια κλινική -καταστράφηκε.

"Είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατο τόσων ανθρώπων περιλαμβανομένου ενός από τους συναδέλφους μας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, Αμπντουλραχμάν Ατάρ, δηλώνοντας ακόμα ότι η οργάνωση ανέστειλε για τρεις ημέρες τις εργασίες της.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Γενς Λέρκε, ανακοίνωσε ότι μέχρι να υπάρξει νέα αποτίμηση της κατάστασης, όλες οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σταματούν.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Συρία αρνούνται ότι βομβάρδισαν την αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στο Χαλέπι. 

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει προηγουμένως πως ο ρωσικός στρατός διεξάγει έρευνα για το συμβάν ενώ συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι "δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες ο συριακός στρατός έθεσε στο στόχαστρο μια αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία του Χαλεπιού"

Διαβάστε σχετικά: Εκεχειρία τέλος στη Συρία: Και τώρα τι;

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε σήμερα ότι η φονική επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στην ανθρωπιστική εργασία στη Συρία.

Η αεροπορική επιδρομή όξυνε ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμμένες σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανανέωση της εκεχειρίας που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου αλλά έληξε.