Ιντ Αλ-Άντχα: Η γιορτή των Μουσουλμάνων για τη θυσία του Αβραάμ

Γνωστό και ως Κουρμπάν Μπαϊράμ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή όπου εκατομμύρια πιστοί συρρέουν στη Μέκκα για να προσκυνήσουν

Η εορτή του Ιντ Αλ-Άντχα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή των Μουσουλμάνων. Είναι γνωστή και ως Κουρμπάν Μπαϊράμ, που θα πει «η γιορτή των θυσιών». Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν τη θυσία του Ισαάκ, του γιου του Αβραάμ, για χάρη του Αλλάχ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αβραάμ θεωρείται προφήτης για το Ισλάμ.

Στην ιερή πόλη των Μουσουλμάνων, τη Μέκκα, εκατομμύρια πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο και μένουν σε σκηνές, προκειμένου να προσκυνήσουν για το Ιντ Αλ-Άντχα.

Δεν είναι λίγες οι φορές (κάτι που συνέβη και πέρυσι) που εξαιτίας της τεράστιας συρροής πιστών σημειώνονται πολύ σοβαρά δυστυχήματα με δεκάδες ή και εκατοντάδες νεκρούς. 

Διαβάστε: Τα προσκυνήματα στη Μέκκα που βάφτηκαν με αίμα

Το προσκύνημα του Ιντ Αλ-Άντχα διαρκεί τρεις μέρες και αρχίζει τη 10η μέρα του μήνα Ντου Αλ Χιτζάχ, του τελευταίου μήνα του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου.

Το Ιντ Αλ-Αντχά γιορτάζεται σε όλες τις χώρες που έχουν μουσουλμανικούς πληθυσμούς όπως: Ηντ Ελ-Κιμπίρ στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, Τφάσκα Ταμοκκάρτ στη γλώσσα Berber Jerba και Ταμπάσκι ή Τομπάσκι σε μερικά μέρη της Αφρικής, Μπαμπάρ Σαλλάχ στη Νιγηρία και τη Δυτική Αφρική, Τσιιντγουέινεϋ στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία. Στην Ινδία και το Πακιστάν ονομάζεται επίσης Μπάκρα Ιντ, στο Μπανγκλαντές Ιντ Ουλ-Αζχά είτε Κρμπάνι. Στη Νότια Αφρική καλείται επίσης Μπακρί Ηντ (ή απλά Μπακρήντ όπως στην Ινδία). Ο ινδονησιακός όρος είναι Ηντούλ Αντχά. Στην Τουρκία αναφέρεται συχνά ως Κουρμπάν Μπαϊράμι ή «γιορτή θυσίας».

Κατά τη διάρκειά του, σε πολλές περιοχές θυσιάζονται ζώα ως αναπαράσταση της θυσίας του Ισαάκ.