Βρέθηκαν τα συντρίμια του Μπόινγκ της MH370 της Malaysia Airlines

Λύση σε ένα τραγικό μυστήριο που προκάλεσε η εξαφάνιση του μπόινγκ της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines δόθηκε με έναν επίλογο που επιβεβαιώνει την αεροπορική τραγωδία.

Όπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές σήμερα το τμήμα πτερυγίου που είχε βρεθεί στο γαλλικό νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, θεωρείται "μετά βεβαιότητας" ότι ανήκε στην πτήση MH370.

Το μοιραίο μπόινγκ, που ονομάστηκε και αεροπλάνο - φάντασμα, έδωσε το τελευταίο του σήμα τον Μάρτιο του 2014.

Έκτοτε το τεράστιο "κυνήγι" της αναζήτησης του δεν απέδωσε καρπούς παρά μόνον πολύ πρόσφατα με το εύρημα αυτό στο Ρεϊνιόν.

"Η ομάδα έρευνας με Γάλλους επικεφαλής κατέληξε στην πρώτη φάση της έρευνας" ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Αυστραλίας, που ηγήθηκε των επιχειρήσεων έρευνας για το μοιραίο αεροπλάνο. Από την εξέταση των συντριμμιών σε ένα στρατιωτικό εργαστήριο εντοπίστηκαν "τρεις σειριακοί αριθμοί στο εσωτερικό του πτερυγίου" οι οποίοι οδήγησαν τους ειδικούς σε μια εταιρεία που συνεργάζεται με την Boeing, την Airbus Defense & Space (ADS-SAU) που εδρεύει στη Σεβίλη της Ισπανίας. Με βάση τον έναν από τους αριθμούς αυτούς η εταιρεία διαπίστωσε ότι η ίδια είχε κατασκευάσει το συγκεκριμένο πτερύγιο που τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο Μπόινγκ 777.

Για την ώρα δεν είναι γνωστή η αιτία της συντριβής του αεροπλάνου.  

Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η τελευταία επιβεβαιωμένη κίνηση του αεροπλάνου ήταν να αλλάξει πορεία ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς το Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ. Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 239 άτομα και το πλήρωμα.

Η εξαφάνιση του απετέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπλοΐας.

Παρ' ότι πρόκειται για ένα σχετικά μικρό εύρημα ακόμη, τουλάχιστον δίνει πλέον μια κατεύθυνση στις έρευνες για το μοιραίο μπόινγκ που εδώ και 1,5 χρόνο γίνονταν πρακτικά στα τυφλά.

Ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής υπηρεσίας ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων, Jean-Paul Troadec, είπε πως αν και το τμήμα του φτερού του αεροσκάφους που βρέθηκε φέρει σημαντικές ζημιές δείχνει ότι το αεροσκάφος προσέκρουσε με μεγάλη σφοδρότητα στην επιφάνεια του νερού, κάτι που το κομμάτιασε κυριολεκτικά. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν αναμένεται - για αυτό το λόγο- να βρεθούν πολύ μεγαλύτερα τμήματα του αεροσκάφους.