Νεκρός ο εισαγγελέας της υπόθεσης Ελβάν, Σελίμ Κιράζ

Υπέκυψε στα βαριά τραύματα του ο εισαγγελέας Σελίμ Κιράζ, που είχαν απαγάγει και κρατούσαν όμηρο ένοπλοι της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Τον θάνατο του εισαγγελέα επιβεβαίωσαν γιατροί. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο)... τον χάσαμε παρ' όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Ο Κιράζ ήταν ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Ο Ελβάν, που ξεψύχησε μετά από 269 μέρες σε κώμα, είχε δεχτεί τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδήλωσης για το Πάρκο Γκεζί. Πολλοί τον βάφτισαν "Αλέξη Γρηγορόπουλο της Τουρκίας".

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και πήραν όμηρο τον Κιράζ. Η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο και στη συνέχεια έκανε έφοδο. Κατά τη συμπλοκή έπεσαν νεκροί τρεις ένοπλοι απαγωγείς.

Το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C, στα τουρκικά Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi) ιδρύθηκε το 1978, από μια μαρξιστική - λενινιστική ομάδα ως "Επαναστατική Αριστερά". Μετονομάστηκε το 1994 σε DHKP-C. Έχει κάνει μια σειρά δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Η ιδεολογία της οργάνωσης έχει σαφώς αντιαμερικανικό προσανατολισμό και θέλει την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ. Θεωρεί την τουρκική κυβέρνηση "μαριονέτα του δυτικού ιμπεριαλισμού", γι' αυτό επιδιώκει ανατροπή της.

Το 2008 είχε συλληφθεί η επικεφαλής της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη, η Asuman Akça. Φυλακίστηκε μέχρι το 2012 οπότε και αφέθηκε ελεύθερη. Λίγες μέρες μετά τη δολοφόνησαν πυροβολώντας την στο κεφάλι καθώς είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις σχέσεις της οργάνωσης με την υπόθεση Εργκένεκον.