Αποστολή Διαγράψτε την ιστορία: Το Ισλαμικό Κράτος, η Νιμρούντ και ο Χίτλερ

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη

Σοκαριστικές εικόνες κάνουν το τελευταίο 24ωρο το γύρο του κόσμου: με γκασμάδες και μπουλντόζες, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνθλίβουν εκ θεμελίων την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ στο Ιράκ. Η πόλη έστεκε εκεί από το 13ο π.Χ. αιώνα.

Πριν από λίγες ημέρες, οι εξτρεμιστές του ΙΚ επιδόθηκαν σε ένα νέο είδος... αποκεφαλισμού: διέλυσαν εκ θεμελίων αρχαίες προτομές και αγάλματα ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτισμικής αξίας.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αποκεφαλισμούς;

"Αφού ο Αλλάχ μας διέταξε να διαλύσουμε και να καταστρέψουμε αυτά τα αγάλματα, τα είδωλα και τα λείψανα, εμείς υπακούμε ακόμη και αν στοιχίζουν δισεκατομμύρια δολάρια" ακούγεται να λέει ένας άνδρας με μούσι από βίντεο - ντοκουμέντα που φτάνουν από τον τόπο της καταστροφής της Νιμρούντ.

Γιατί όμως οι τζιχαντιστές θέλουν να διαγράψουν την ιστορία;

Καταρχήν, η ερμηνεία που δίνει ο σαλαφισμός στο Κοράνι (που είναι εν γένει ένα δόγμα που ακολουθούν οι τζιχαντιστές), θεωρεί τη λατρεία αγαλμάτων, ναών και αρχαίων ιερών ειδωλολατρεία, κάτι ανόσιο, σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία του Κορανίου.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Είτε πρόκειται για ένα συντεταγμένο σχέδιο, είτε απλά για ένα γιουρούσι μισαλλοδοξίας και φανατισμού είτε για ένα μείγμα και των δυο (το οποίο είναι και το πλέον πιθανό), αυτό που κάνουν οι εξτρεμιστές του ΙΚ, δεν είναι κάτι καινούριο ως στρατηγική πολέμου.

Και στην αρχαία Ρώμη και σε άλλες φάσεις της ιστορίας υπάρχουν προσπάθειες αυτού που ονομάζεται "πολιτισμική γενοκτονία", μιας προσπάθειας δηλαδή να σβηστεί κάθε ίχνος της ιστορίας κάποιου εχθρού ή λαού. Γιατί χωρίς ιστορία, δεν υπάρχει ταυτότητα.

Ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε συντάξει ειδικό τάγμα Ναζί που άρπαζαν έργα τέχνης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εν αντιθέσει με τους τζιχαντιστές, δεν τα κατέστρεφε ωστόσο. Και το 2001, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν γκρέμισαν αγάλματα του Βούδα σε αρκετές επαρχίες της χώρας.

Η πολιτισμική γενοκτονία που εφαρμόζουν οι τζιχαντιστές του ΙΚ είναι μια απόπειρα να εξαλείψουν κάθε μη μουσουλμανικό στοιχείο, ακόμη και κάθε ίχνος μη μουσουλμανικής ιστορίας και να εγκαθιδρύσουν ένα μουσουλμανικό χαλιφάτο, όπου ο θρησκευτικοπολιτικός ηγέτης θα είναι κάτι σαν νέος Φαραώ: ο εκλεκτός του "θεού" και διαμεσολαβητής του προς τους ανθρώπους.

"Η καταστροφή αυτή σηματοδοτεί μια νέα φάση πολιτισμικών εκκαθαρίσεων σε περιοχές που ελέγχουν οι ένοπλοι εξτρεμιστές" εξηγεί η Irina Bokova, επικεφαλής της UNESCO. "Έρχεται επιπρόσθετα προς τη συστηματική καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δίωξη μειονοτήτων, την προσπάθεια να εξαλειφθεί κάθε πολιτισμική διαφοροποίηση από την ψυχή του ιρακινού λαού" προσθέτει.

Εκτός πάντως από τους θρησκευτικούς λόγους και την "πολιτική" επιδίωξη του Ισλαμικού Κράτους, οι τζιχαντιστές βγάζουν πάρα πολλά χρήματα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις (στοιχεία δεν υπάρχουν βεβαίως) των Ηνωμένων Εθνών, από την πώληση αρχαίων και ιστορικών κειμηλίων στη μαύρη αγορά.