Πακιστάν: Σπαραγμός στις κηδείες των παιδιών – θυμάτων του μακελειού

Σπαραγμός, θρήνος και οργή στο Πακιστάν που κηδεύει σήμερα τα 132 παιδιά που σκοτώθηκαν στην πλέον φονική επίθεση των Ταλιμπάν. Κομάντος Ταλιμπάν εισέβαλαν σε σχολείο στην Πεσαβάρ ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως. Στο σχολείο φοιτούσαν παιδιά αξιωματικών του πακιστανικού στρατού και οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ήθελαν με την επίθεση να εκδικηθούν για τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους.

Συνολικά 141 είναι τα θύματα της επίθεσης.

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη δράση των ενόπλων είναι σοκαριστικές ακόμη και για τα δεδομένα του Πακιστάν που πολλές φορές (ειδικά η Πεσαβάρ) έχει βρεθεί στο στόχαστρο τυφλών επιθέσεων βίας από ακραίους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι Ταλιμπάν έκαψαν ζωντανές κάποιες από τις δασκάλες ενώ πολλά παιδιά πυροβολήθηκαν πισώπλατα την ώρα που έτρεχαν τρομαγμένα να σωθούν.

Στο Πακιστάν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος. Ενώ στη γειτονική Ινδία αλλά και άλλες χώρες γίνονται από την Τετάρτη προσευχές και εκδηλώσεις τιμής στα θύματα.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, είχε αναλάβει καθήκοντα πέρυσι και πρώτη του δέσμευση ήταν να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Αυτό όμως δεν επετεύχθη και ο πακιστανικός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις του κατά θέσεων των Ταλιμπάν.

Μετά την εκατόμβη των νεκρών πάντως, ο Σαρίφ προχώρησε την άρση του μορατόριουμ στη θανατική ποινή στη χώρα. Πλέον επιτρέπεται και πάλι η θανατική καταδίκη για εγκλήματα τρομοκρατίας.