Φωτογραφικά ντοκουμέντα του Τσε ανακαλύφθηκαν σε πακέτο πούρων

Νέα στοιχεία, παντελώς άγνωστα μέχρι σήμερα φέρνει σήμερα στο φως η ισπανική El Pais, σαράντα επτά χρόνια μετά το θάνατο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. 

Πρόκειται για φωτογραφίες, τις οποίες είχε τραβήξει φωτορεπόρτερ και στη συνέχεια έδωσε τα αντίγραφα τους σε ιερέα, φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα πακέτο πούρων στην ισπανική Σαραγόσα. Στο ίδιο πακέτο βρέθηκαν επίσης δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα, Ταμάρα Μπούνκε.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Μαρκ Χούτεν, φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κάποια άλλα πλάνα που συμπεριλαμβάνονταν στο κουτί είναι αναγνωρίσιμα, μιας και πρόκειται για αντίγραφα εκείνων που είχαν παρουσιαστεί για "επιθεώρηση" από αστυνομικούς.

Ο Χούτεν έδωσε αργότερα αντίγραφα των φωτογραφιών στον Ισπανό ιερέα Λουίς Κουαρτέρο, μέλος ιεραποστολής στη Βολιβία, επειδή δεν ήταν σίγουρος πως θα μπορούσε να τις βγάλει από τη χώρα, όπως και έγινε.

Οι φωτογραφίες έμειναν σε ένα κουτί πούρων αφού ο Αρτεάγα επέστρεψε στην Ισπανία. Ο ανιψιός του ιερέα, Ιμάνολ Αρτεάγα, τις ανακάλυψε πρόσφατα και τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα αντικείμενα του Τσε Γκεβάρα που διέθεταν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους διώκτες του, ανήκε και το ημερολόγιό του, στο οποίο καταγράφονταν τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη δράση του αντάρτικου σώματος στο έδαφος της Βολιβίας.

Το ημερολόγιο τυπώθηκε μετά από ελέγχους της γνησιότητάς του, στις 22 Ιουνίου 1968 στην Κούβα.