Καναδός πρωθυπουργός: Δεν δεχόμαστε εκφοβισμούς

«O Καναδάς δεν δέχεται εκφοβισμούς» ήταν το μήνυμα του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ στο χθεσινοβραδυνό διάγγελμα προς τον Καναδικό λαό μετά την πρωινή επίθεση στο Κοινοβούλιο και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ειδικότερα ο Καναδός πρωθυπουργός ανέφερε ότι για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα πραγματοποίηθηκε μία βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στο έδαφος της χώρας και τόνισε ότι ο Καναδάς δεν έχει ασυλία από αυτού του τύπου τις επιθέσεις οι οποίες πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον του προσωπικού ασφαλείας της χώρας και των θεσμών διακυβέρνησής της αποτελούν επιθέσεις εναντίον του Καναδά ενώ εξέφρασε τα συλληπητήρια του στην οικογένεια και τους φίλους του αδικοχαμένου στρατιώτη στην Οττάβα αλλά και του στρατιώτη από την επίθεση της Δευτέρας στο Σεν Ζαν Συρ Ρισελιέ που υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Χάρπερ αναφέρθηκε στην ανιδιοτέλεια και την γενναία φύση πολλών Καναδών αλλά και την εξαιρετική και άμεση ανταπόκριση των δυνάμεων ασφαλείας της καναδικής αστυνομίας (RCMP), της αστυνομίας της πόλης της Οττάβας αλλά και του καναδικού Κοινοβουλίου.

Ο ηγέτης της χώρας τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες περισσότερα θα γίνουν γνωστά γύρω από τον τρομοκράτη και τους τυχόν συνεργάτες του ενώ υπογράμμισε τις αξίες και την πίστη ταν καναδών πολιτών στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας για όλους τους πολίτες τονίζοντας ότι, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρεξήγησης, ότι ο Καναδάς δεν εκφοβίζεται και ότι ποτέ δεν θα εκφοβιστεί στο μέλλον.

Ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των απειλών έτσι ώστε ο Καναδάς να καταστεί ασφαλής και ότι θα συνεργαστεί με τις σύμμαχες χώρες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, ο Στίβεν Χάρπερ αναφέρθηκε στη δύσκολη ημέρα που πέρασε η χώρα και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει κατά καιρούς οι Καναδοί όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης για την αντιμετώπιση όσων θέλουν να βλάψουν τον Καναδά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός των ορίων της.

Επιπλέον, τόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος NDP Τόμας Μουλκέρ, όσο και ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό καταδίκασαν με τη σειρά τους τις επιθέσεις, ενώ ο ο Τριντό διαχώρισε τις τρομοκρατικές πράξεις των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι τα μεμονωμένα αυτά περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τις φιλήσυχες πρακτικές των μουσουλμανικών κοινοτήτων του Καναδά.