Πιστόριους: Πέντε χρόνια φυλακή για το φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ

Σε κάθειρξη πέντε ετών καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους από το δικαστήριο της Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ το Φεβρουάριο του 2013. 

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε τελικά, σύμφωνα με την εισήγηση της δικαστού, για φόνο εξ αμελείας.

Επιπλέον, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή περιορισμού και παρακολούθησης (από ειδικούς), διάρκειας τριών ετών για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σε εστιατόριο, περίπου 2 χρόνια πριν το θάνατο της Ρίβα. 

Όπως είπε από την έδρα η δικαστής Θοκοζίλε Μαρσίπα, μια ελαφρότερη ποινή δεν θα ήταν δίκαιη για την κοινωνία, ενώ μια σκληρότερη ποινή δεν θα είναι το "στοιχείο του ελέους" που προβλέπει το νομικό σύστημα. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Πιστόριους είχε μια πολύ σύντομη συνομιλία με τους δικούς του και στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον συνόδευσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, προς το κελί της φυλακής.

Όπως προβλέπουν οι νόμοι της Νοτίου Αφρικής, εφόσον δείξει καλή διαγωγή και κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στο να εκτίσει ακόμη και το 1/6 της αρχικής ποινής, δηλαδή περίπου 10 μήνες.

Οι συνήγοροι του αθλητή θα ασκήσουν έφεση, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του με άλλο τρόπο, ίσως σε κατ΄ οίκον περιορισμό και όχι στη φυλακή, με το επιχείρημα πως η σωματική του αναπηρία τον θέτει σε κίνδυνο μέσα στις φυλακές.