Χονγκ Κονγκ: Σταματήστε τις διαδηλώσεις αυτή τη στιγμή!

Έκκληση να σταματήσουν "αμέσως" οι διαδηλώσεις του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, Occupy Central, απηύθυνε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ.

Ωστόσο οι διαδηλωτές διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν ακάθεκτοι.

Δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις όσο το Πεκίνο δεν προχωρεί στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε μετά την επιστροφή, το 1997, στην Κίνα αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας.

Διαβάστε: Γιατί συμβαίνουν τα βίαια επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ

Οι συνοικίες που κατελήφθησαν για δεύτερη διαδοχική νύχτα από τους διαδηλωτές ήταν σήμερα το πρωί ασυνήθιστα ήρεμες και οι συνήθως πολυσύχναστες μεγάλες οδικές αρτηρίες ήταν σχεδόν έρημες, χωρίς ποδηλάτες και πεζούς.

Οι εργαζόμενοι πήγαιναν πεζή στη δουλειά τους, κάτω από ένα δυνατό ήλιο, ή αναζητούσαν κάποιο ταξί καθώς η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ έχει αναστατωθεί.

Χθες το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. Αποδοκίμασαν τον Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, ζητώντας την παραίτησή του και φώναξαν τα παραδοσιακά πλέον συνθήματα υπέρ της διενέργειας εκλογών με καθολική ψηφοφορία το 2017.

Οι φοιτητές και οι μαθητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής που άρχισε για να καταγγελθεί αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.

Το Πεκίνο αντέδρασε δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Σουνγίνγκ, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις "παράνομες πράξεις οι οποίες βλάπτουν το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια".