Προελαύνουν οι τζιχαντιστές στη Συρία – Φεύγουν μαζικά οι Κούρδοι

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έθεσαν υπό τον έλεγχό τους περίπου 40 χωριά γύρω από την πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, ανεβάζοντας σε 60 τον αριθμό των κουρδικών χωριών που κατέλαβαν σε διάστημα 48 ωρών.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό περιλαμβανομένων αρμάτων του πυροβολικού και αρμάτων μάχης, "αναγκάζοντας τις κουρδικές δυνάμεις των πεσμεργκά να υποχωρούν, καθώς μειονεκτούν στον συσχετισμό δυνάμεων" σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κούρδος αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε ότι ένας «μεγάλος αριθμός» χωριών έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη και ότι έχουν εκκενωθεί περίπου 100 χωριά, με στόχο να προστατευτεί η ζωή των κατοίκων. 

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «χρησιμοποιήσει κάθε μέσο» για να προστατεύσει την πόλη Κομπάνι από την επίθεση των τζιχαντιστών, ενώ η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της σε εκατοντάδες Κούρδους της Συρίας, που φεύγουν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους. 

Συνολικά πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, έμπαιναν στην Τουρκία υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας και των τηλεοπτικών καμερών, κουβαλώντας στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει μαζί τους και με εμφανή τα σημάδια μεγάλης κόπωσης. 

Μια γυναίκα λιποθύμησε μπαίνοντας στο τουρκικό έδαφος πριν δεχθεί τις φροντίδες ιατρικών ομάδων που έσπευσαν επιτόπου. Οι Τούρκοι στρατιώτες καθώς και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των εκτοπισμένων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό και τροφή.