Καναδάς: Αγωνιστικά χαιρετίσματα από το Κεμπέκ στους Σκωτσέζους

H καναδική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της σήμερα για την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, την ώρα που οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, που παρακολουθούσαν την εκστρατεία με ενδιαφέρον, την θεώρησαν «πηγή έμπνευσης».

«Οι πολίτες της Σκωτίας αποφάσισαν, με την ψήφο αυτή, να παραμείνουν στους κόλπους ενός ισχυρού Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καναδάς εκφράζει την χαρά του για την απόφαση αυτή» ανέφερε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπέιρντ.

Από την πλευρά τους οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, που επισκέπτονται μαζικά τη Σκωτία, ανέφεραν ότι εμπνεύστηκαν από την ενότητα που επέδειξαν οι υπέρμαχοι του διαχωρισμού, καθώς στην επαρχία του Κεμπέκ (Μπελ Προβάνς), οι πολίτες είναι διχασμένοι περισσότερο από ποτέ.

«Μπράβο στους Σκωτσέζους για τον εμπνευσμένο τους αγώνα!» δήλωσε ο Στεφάν Μπεντάρ, ηγέτης του Κόμματος του Κεμπέκ (PQ), του κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και που έχει πραγματοποιήσει, μάταια, δύο δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ, το 1980 και το 1995.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία (55,3% υπέρ του «όχι», 44,7% υπέρ του «ναι») είναι «πολύ ενθαρρυντικό» και «επιτρέπει σε αυτό το έθνος να αντιμετωπίζει.. το μέλλον του με δύναμη».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής από το Κεμπέκ Αλεξάντρ Κλουτιέ, υποστήριξε ότι αντίθετα με τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, «το κίνημα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας (του Κεμπέκ) είναι ανίκανο να μιλήσει με ενιαία φωνή (καθώς είναι) πολύ πιο διχασμένο».