Δημόσιες εκτελέσεις “συνεργατών” του Ισραήλ από τη Χαμάς

Μία μόλις ημέρα μετά την εκτέλεση τριών "κατασκόπων, η Χαμάς εκτέλεσε άλλους δεκαοκτώ άνδρες, με την κατηγορία ότι "συνεργάσθηκαν" με το Ισραήλ, την επομένη του θανάτου τριών διοικητών του ένοπλου σκέλους της Χαμάς από ισραηλινό πλήγμα, σε πολυκατοικία στη Ράφα (νότια Λωρίδα της Γάζας).

Μεταξύ αυτών, έξι εκτελέσθηκαν δημοσίως από άνδρες που φορούσαν τη στολή των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, του ένοπλου σκέλους της Χαμάς, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ την είδηση μετέδωσε ζωντανά και η τηλεόραση του κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο.

Οι έξι άνδρες, με την κουκούλα στο κεφάλι, εκτελέστηκαν ενώπιον εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι έβγαιναν από το μεγαλύτερο τζαμί της Γάζας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

 

 

Τουλάχιστον άλλοι ένδεκα άνδρες σκοτώθηκαν με σφαίρες κοντά στην έδρα της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τον ιστότοπο Majd που πρόσκειται στη Χαμάς. Ακόμη ένας εκτελέσθηκε σε μια κοντινή πλατεία.

Σύμφωνα με τον Majd, ο οποίος επικαλείται χωρίς να τον κατονομάζει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ασφάλειας στη Γάζα, η "αντίσταση" προχώρησε στις εκτελέσεις έπειτα από "μια δικαστική διαδικασία".

 

 

"Η αντίσταση δεν θα λυπηθεί κανέναν συνεργάτη, όλοι θα δικασθούν από επαναστατικά δικαστήρια και θα τους επιβληθούν οι ποινές που προβλέπονται για το έγκλημά τους", λέει ο αξιωματούχος , αναφερόμενος στα μυστικά δικαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από τα παλαιστινιακά κινήματα στη Γάζα.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή νομοθεσία, στους συνεργάτες, τους δολοφόνους και τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών μπορεί να επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Κατ' αρχήν, κάθε εκτέλεση πρέπει να εγκρίνεται από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με την οποία η Χαμάς υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία συμφιλίωσης. Στην πράξη όμως, η Χαμάς είναι αυτή που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.