Γάζα: Ισραηλινό στρατιωτικό απήγαγε η Χαμάς

Την περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βομβάρδισαν ισραηλινά πυροβόλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει για εκκένωση της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η Ράφα είναι το σημείο που υπάρχει ουσιαστικά το μόνο πέρασμα διαφυγής Παλαιστινίων, προς την Αίγυπτο. Ήδη με το σφυροκόπημα να συνεχίζεται για περισσότερες από 3 εβδομάδες, περισσότεροι από 120.000 άμαχοι έχουν συγκεντρωθεί εκεί και δεν έχουν άλλο δρόμο να διαφύγουν.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε ανοίξει το πέρασμα της Ράφα όμως η νέα αιγυπτιακή αρχή, μετά την ανατροπή του Μόρσι, το μπλόκαρε και πάλι.

Η Χαμάς απήγαγε Ισραηλινό στρατιώτη

Δυο στρατιώτες του Ισραήλ έπεσαν νεκροί σήμερα στη Γάζα και ακόμη ένας έπεσε θύμα απαγωγής από μαχητές της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο στρατιώτης είναι ο 23χρονος ανθυπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν, από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Η περίπτωση Γκιλάντ Σαλίτ

Υπενθυμίζεται ότι το 2006, οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν απαγάγει από το ίδιο σημείο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον κράτησαν όμηρο μέχρι το Νοέμβριο του 2011 οπότε και τον αντάλλαξαν με 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Εκεχειρία πιο εύθραυστη και από πορσελάνη

Σήμερα το πρωί στις 8.00 υποτίθεται πως θα ξεκινούσε 72ωρη εκεχειρία προκειμένου οι Παλαιστίνιοι να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους και να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα. Ωστόσο η εκεχειρία κατέρρευσε λιγότερο από 2 ώρες μετά και το σφυροκόπημα ξανάρχισε.

Κατέρρευσαν και οι συζητήσεις για εκεχειρία

Χωρίς νόημα και χωρίς διέξοδο φαίνεται πως είναι και οποιαδήποτε συζήτηση για εκεχειρία καθώς είναι αμφίβολο κατά πόσον τα δυο στρατόπεδα την επιθυμούν ασχέτως απωλειών σε αμάχους.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε στους Παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.

H Χαμάς πάντως επιμένει ότι ο στρατιώτης απήχθη πριν την έναρξη της εκεχειρίας.