Μακελειό σε αγορά της Γάζας, εν μέσω εκεχειρίας

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε υπαίθρια αγορά κοντά στην πόλη της Γάζας, ενώ βρισκόταν σε ισχύ η 4ωρη κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν μια πολυσύχναστη αγορά φρούτων και λαχανικών στην Shejaiya, ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν βγει για ψώνια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.    

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άκσα μετέδωσε εικόνες από την αγορά στις οποίες φαίνεται μαύρος καπνός να σηκώνεται από την περιοχή. 

Περαστικοί μεταφέρουν σε κουβέρτες ή σε φορεία άψυχα σώματα, μεταξύ αυτών και παιδιά, προς ένα ασθενοφόρο ή αυτοκίνητα. Άλλες σοροί κείτονται στον δρόμο. Πολλοί άνθρωποι αιμόφυρτοι, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, φαίνονται στις εικόνες. Μεταξύ των ανθρώπων που κείτονται ακίνητοι είναι ένας άνδρας που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.  

Επιπλέον, 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χαν Γιούνες, στη νοτιοανατολική Γάζα.  

Πάντως, διεθνείς ανταποκριτές μεταδίδουν ότι δεν ήταν σαφές αν κάποιος στη Γάζα γνώριζε ότι η μερική κατάπαυση του πυρός είχε παύσει να ισχύει.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι παύει τις επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας από τις 15:00 ως τις 19:00 , για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο η προσωρινή εκεχειρία δεν θα ίσχυε στις περιοχές όπου οι στρατιώτες διεξάγουν ήδη επιχειρήσεις.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, είχε απορρίψει την ανακωχή ως "ανούσια" και το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα απαντήσει "σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών".  

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Όπως ανέφεραν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων ανερχόταν σε 1.118, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 827 είναι πολίτες και ανάμεσά τους 243 παιδιά. Από τους συνολικά 6.233 τραυματίες οι 1.949 είναι παιδιά.