Καμμένη γη η μισή Γάζα – Το Ισραήλ σκληραίνει τις επιθέσεις

Με σφοδρότερη ένταση συνεχίζει το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί "στενά" την εξολόθρευση των Παλαιστινίων και ψάχνει διπλωματικές λύσεις για ανθρωπιστικές εκεχειρίες. 

Περισσότερα από 100 πτώματα μεταφέρθηκαν σήμερα σε διάφορα νεκροτομεία της Γάζας, μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, ανεβάζοντας τον αριθμό των Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των συγκρούσεων σε τουλάχιστον 1.190, όπως ανέφεραν οι τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Την Τρίτη, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη ισοπέδωσαν το σπίτι του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι ο πολιτικός ηγέτης και αναπληρωτής επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς στη Γάζα. Πρόκειται για ένα ισχυρό χτύπημα κυρίως στο ηθικό των Παλαιστινίων καθώς το κτίριο είχε ήδη εκκενωθεί και δεν υπήρχαν θύματα. 

Επιπλέον, η Γάζα είναι πλέον βυθισμένη στο απόλυτο σκοτάδι καθώς, από το βράδυ της Δευτέρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παλαιστινιακό θύλακα, μετά το βομβαρδισμό του από τον ισραηλινό στρατό. Οι συνέπειες από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος είναι τραγικές, ειδικά για τα νοσοκομεία και το κέντρα των προσφύγων. Ακόμα και αυτά όμως ισοπεδώνονται από τον ισραηλινό στρατό, παρά την διεθνή κατακραυγή.

Διαβάστε: Κατακραυγή για τις επιθέσεις σε νοσοκομείο και πάρκο στη Γάζα  

Τουλάχιστον 239 παιδιά –157 αγόρια και 82 κορίτσια– ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η UNICEF.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 166 παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα, ανέφερε η οργάνωση.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την έναρξη των συγκρούσεων.

Η αντιστοιχία είναι δυσανάλογη και εξοργιστική: περίπου 20 άμαχοι Παλαιστίνιοι για κάθε ισραηλινό στρατιώτη. Και ο αριθμός συνεχώς θα αυξάνεται καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί "όσο χρειαστεί" για να καταστραφούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός της Χαμάς καθώς  οι Ισραηλινοί είναι προετοιμασμένοι για μια «παρατεταμένη εκστρατεία».    

Χαμάς και Φατάχ συναντώνται για λύση

Τα κύρια παλαιστινιακά κινήματα, μεταξύ των οποίων η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ, είναι «έτοιμα να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ εξετάζουν «με θετικό πνεύμα» την πρόταση του ΟΗΕ για μια εκεχειρία τριών ημερών στις συγκρούσεις με το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ραμάλα.

Σχεδόν αμέσως η Χαμός εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία διαψεύδει ότι δέχθηκε μια μονομερή εκεχειρία.  

"Ο σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, δεν εκπροσωπούσε τη Χαμάς και την παλαιστινιακή αντίσταση όταν ανακοίνωσε την εκεχειρία", δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος.

"Όταν λάβουμε μια δέσμευση από το Ισραήλ μαζί με διεθνείς εγγυήσεις σχετικά με μια ανθρωπιστική εκεχειρία, τότε θα την εξετάσουμε. Αλλά το να ανακοινώνουμε μονομερή εκεχειρία την ώρα που οι δυνάμεις κατοχής σκοτώνουν τα παιδιά μας, αυτό δεν θα συμβεί", υπογράμμισε ο Ζούχρι.