Βρέθηκε και το δεύτερο “μαύρο κουτί” του αεροσκάφους της Air Algerie

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκε και το δεύτερο "μαύρο κουτί" από το αεροπλάνο της Air Algerie, που κατέπεσε πριν από λίγες μέρες στο Μαλί της δυτικής Αφρικής.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τόπο της συντριβής συγκλίνουν στο ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος νωρίς το πρωί της Πέμπτης καθιστώντας απίθανη τη θεωρία περί επίθεσης.

Ο απολογισμός του δυστυχήματος είναι 118 νεκροί, ανάμεσά τους 54 Γάλλοι πολίτες.

Χθες Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι βρέθηκε το ένα "μαύρο κουτί" και θα εξεταζόταν ενώ οι αρχές του Μάλι ανακοίνωσαν επισήμως "δεν υπήρχαν ύποπτα πρόσωπα μεταξύ των επιβατών της πτήσης".   

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία συμμετέχει στις έρευνες,  δήλωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη και δεν εξερράγη στον αέρα και μίλησε για τις δυσκολίες των ερευνών.

"Σε ό,τι αφορά τα πτώματα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι είναι διάσπαρτα παντού. Κατά την άποψή μου θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν όλες οι σοροί", υπογράμμισε. 

Το αεροσκάφος της Air Algérie συνετρίβη σε μια ερημική περιοχή του βόρειου Μαλί και τα συντρίμμια του έχουν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη περιοχή, μαρτυρώντας τη βίαιη πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής, δείχνουν μια περιοχή της ερήμου με άμμο όπου φυτρώνουν μερικοί θάμνοι. Μεταλλικά συντρίμμια τα οποία δεν φαίνονται καλά είναι διασκορπισμένα σε ακτίνα δεκάδων μέτρων, ενώ τα κύρια μέρη του αεροπλάνου (τα φτερά, η μηχανή) δεν είναι ορατά.

Οι αρχές του Μαλί ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Οι αρχές πολιτικής αεροπορίας έχασαν επαφή με την πτήση AH5017 στις 04:55 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη, λίγη ώρα αφότου ο πιλότος ζήτησε να αλλάξει πορεία λόγω κακών καιρικών συνθηκών.