Παρατείνεται η εκεχειρία στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί στα ερείπια

Στους δρόμους κατάφεραν να βγουν σήμερα οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας. Η ολιγόωρη εκεχειρία που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου αποτελεί μια ευκαιρία για τους Παλαιστινίους, που πλήττονται από συνεχείς βομβαρδισμούς από τα ισραηλινά στρατεύματα, να πάρουν όσα υπάρχοντά τους μπορούν από τα βομβαρδισμένα σπίτια τους. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, το Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει κατά τέσσερις ώρες την ανθρωπιστική εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα.                                

Από τις 8 το πρωί που ξεκίνησε η εκεχειρία, περισσότεροι από 80 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα χαλάσματα σπιτιών. Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ήδη ξεπεράσει τους 950 κι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ξένων δικτύων, μια πυκνή οσμή θανάτου καλύπτει την περιοχή καθώς πολλοί ακόμη νεκροί είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Προσπάθειες γίνονται να αποκατασταθεί και η παροχή ρεύματος και νερού, στο μέτρο του δυνατού. Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να συγκεντρώσουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά αλλά τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.

Παράταση της εκεχειρίας ζητούν οι ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη διεθνή σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που διεξάγεται στο Παρίσι ζήτησαν την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας που συμφώνησε το Ισραήλ με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της στρατιωτικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ", δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ.