Εκεχειρία 12 ωρών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους

Σε μια εξαιρετικά σύντομη εκεχειρία, μόλις 12 ωρών κατάφεραν να συμφωνήσουν το Ισραήλ και η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα) και γίνεται για λόγους ανθρωπιστικούς. Ωστόσο το Τελ Αβίβ ξεκαθάρισε ότι ο ισραηλινός στρατός "θα συνεχίσει να εντοπίζει και να εξουδετερώνει τα τούνελ των τρομοκρατών" και κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, στόχος της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα είναι να καταστραφούν αυτά τα τούνελ που η Χαμάς χρησιμοποιεί για να μεταφέρει όπλα και να καταφέρνει χτυπήματα στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων, με την έναρξη της εκεχειρίας χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, επιφυλακτικοί και φοβισμένοι, για να δουν την κατάσταση που επικρατεί στα σπίτια τους, μέσα στον τεράστιο όγκο των συντριμμιών.

Με ασθματικούς ρυθμούς δουλεύουν και τα συνεργεία, εκμεταλλευόμενα την κατάπαυση πυρός, για να αποκαταστήσουν και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και παροχής νερού, που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τα ισραηλινά πυρά. Επίσης θα ανοίξουν κάποιες τράπεζες.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ανασύρουν από τα συντρίμμια τα υπάρχοντα τους αλλά και εγκλωβισμένα πτώματα δικών τους ανθρώπων.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έχει ξεπεράσει πλέον τους 880 και τους 38 οι Ισραηλινοί, από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 8 Ιουλίου.

Διαβάστε: Σκότωσαν 18 μέλη της ίδιας οικογένειας στη Γάζα

Προς το παρόν πάντως το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόταση των ΗΠΑ για διαρκέστερη εκεχειρία.