Γάζα: Προσωρινή εκεχειρία για να απομακρυνθούν οι τραυματίες

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκε σε ισχύ μια διακοπή των εχθροπραξιών σε αρκετές ζώνες στην Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών.

Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού θα επιτρέψει την απομάκρυνση των τραυματιών από το προάστιο Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου την Κυριακή περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους εκεί.   Επίσης θα ισχύσει για το προάστιο Χουζάα, το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα,καθώς και μια τρίτη ζώνη, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στην Μπέιτ Χανούν, η οποία βρίσκεται κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.

"Μια αυτοκινητοπομπή με επτά ασθενοφόρα και δύο αυτοκίνητα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στην Σατζάγια για να απομακρύνει τους τραυματίες", πρόσθεσε η ίδια.     

Τουλάχιστον 644 Παλαιστίνιοι -το 80% άμαχοι- έχουν σκοτωθεί και πάνω από  3.700 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες. 

Άκαρπες μέχρι στιγμής οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Την ίδια ώρα - και ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται - ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, για να αναζητήσει τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.  Ο Κέρι θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό (Μπενιαμίν) Νετανιάχου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Η συνάντηση με τον Μπαν Κι-Μουν θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, αυτή με τον Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ενώ με τον Νετανιάχου θα συναντηθεί στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα πάντα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε να τιμωρηθούν όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ξενάγησε τον Μπαν Κι Μουν σε κέντρο ισραηλινών επιχειρήσεων και του έδειξε συστοιχία πυραύλων, που εκτοξεύθηκαν - όπως είπε - από μέλη της Χαμάς.