Νιγηρία: Η Μπόκο Χάραμ αιματοκύλισε ολόκληρο χωριό

Νέο χτύπημα στον τρομοκρατημένο λαό της Νιγηρίας από την αιμοσταγή τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χάραμ, μετά την πολύκροτη απαγωγή 230 μαθητριών στις 14 Απριλίου και την αρπαγή άλλων 11 κοριτσιών από επίθεση σε χωριό την Κυριακή. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Trust, ισλαμιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό Γκαμπόρου, στην πολιτεία Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία- και σκότωσαν πάνω από 200 ανθρώπους, — απολογισμός που ενδέχεται να μεγαλώσει.

"Ακόμη καταμετρώνται οι σοροί των νεκρών. Έχουν μετρήσει πάνω από 200 και ακόμη δεν έχουν τελειώσει", είπε ο Αμπντουλραχμάν Τέραμπ, ένας ομοσπονδιακός βουλευτής που κατάγεται από το χωριό. Ένας άλλος πολιτικός, ο γερουσιαστής Άχμεντ Ζάνα, είπε ότι οι νεκροί είναι "περίπου 300", ανάμεσά τους και 16 αστυνομικοί.

Οι ένοπλοι έφθασαν στο χωριό με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγάκια και μοτοσικλέτες. Άνοιξαν πυρ στην κεντρική αγορά αδιακρίτως καθώς έκαιγαν και μαχαίρωναν ότι και όποιον έβρισκαν μπροστά τους.  

 

Αμοιβή για τις χαμένες μαθήτριες    

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφέρει αμοιβή 50 εκατομμυρίων νάιρα (300.000 δολαρίων, ή 215.700 ευρώ) σε όποιον μπορεί να δώσει αξιόπιστες πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη διάσωση των 200 και πλέον μαθητριών τις οποίες απήγαγαν οι ισλαμιστές αντάρτες και απειλούν να τις πουλήσουν ως σκλάβες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

Μετά τις ΗΠΑ - που δεσμεύτηκαν να στείλουν ειδικούς στη χώρα- και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι "θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Νιγηρία να βρει τις νεαρές κοπέλες". 

Επίσης, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε πως οι πράξεις της Μπόκο Χαράμ ενδέχεται να παραπεμφθούν σε ένα διεθνές δικαστήριο ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.