Ν. Κορέα: Εντοπίστηκε η σορός του μαθητή που έστειλε το “Σώστε μας!”

Υγρός τάφος έγινε το πορθμείο Sewol για εκατοντάδες ανθρώπους κυρίως μαθητές και η λέξη "τραγωδία" δεν περιορίζεται μόνον στην απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων.

Οι μαρτυρίες των δυτών που βουτούν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν σορούς από το εσωτερικό του πλοίου είναι συγκλονιστικές.

Όπως είπε ένας δύτης ανέσυρε δυο σορούς μαζί, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού. Τα δυο παιδιά είχαν δέσει μαζί τα κορδόνια από τα σωσίβια τους για να μην χωριστούν. "Άρχισα να κλαίω γιατί σκέφτηκα ότι δεν ήθελαν να χωρίσουν", ήταν η μαρτυρία του δύτη στην εφημερίδα Kyunghyang Shinmun.

Ακόμη, βρέθηκε η σορός του μαθητή που είχε στείλει από το κινητό του το πρώτο σήμα για βοήθεια όταν άρχισε να βυθίζεται το πλοίο. Το αγόρι με το όνομα Τσόι ήταν εκείνος που κάλεσε πρώτος , πριν ακόμα σταλεί το πρώτο σήμα SOS του πλοίου, λέγοντας: "Σώστε μας, το πλοίο βυθίζεται".

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι οι γονείς του αγοριού αναγνώρισαν τη σορό από τα ρούχα του αλλά εκκρεμεί το αποτέλεσμα των εξετάσεων DNA ώστε να επιβεβαιωθεί και επισήμως η ταυτότητα του.

Στα σκοτεινά και παγωμένα νερά που έχουν σκεπάσει το πλοίο, οι δύτες έχουν ως μοναδικό «μέσο» τα χέρια τους, αφού μόνο ψηλαφώντας μπορούν να εντοπίσουν τα θύματα του ναυαγίου.

Από τους 476 επιβαίνοντες, οι 339 ήταν μαθητές και οι καθηγητές τους από το Γυμνάσιο Ντανγουόν, στο προάστιο Ανσάν στα περίχωρα της Σεούλ, που πήγαιναν εκδρομή στις 16 Απριλίου όταν βυθίστηκε το οχηματαγωγό Sewol το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι Ίντσεον κοντά στη Σεούλ στο νησί Τζέζου.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 159 και 174 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Το Sewol βυθίστηκε, όπως εικάζουν οι αρχές, εξαιτίας ανθρωπίνου σφάλματος ή μηχανικής βλάβης.

Την ώρα που ξεκίνησε να βυθίζεται, το πλήρωμα είπε στους μαθητές να παραμείνουν στις καμπίνες τους.

Οι περισσότεροι υπάκουσαν και πνίγηκαν. Όσοι δεν υπάκουσαν ή δεν ενημερώθηκαν από το πλήρωμα, ανέβηκαν στο κατάστρωμα και διασώθηκαν.

Σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματα και πάλι στο σχολείο όπου φοιτούσαν τα θύματα. Λουλούδια έχουν τοποθετηθεί στις φωτογραφίες των θυμάτων ντυμένων με τη σχολική τους στολή που αναρτήθηκαν στο σχολείο.

Στις τάξεις των μαθητών που θεωρούνται αγνοούμενοι, οι συμμαθητές τους έχουν αφήσει μηνύματα πάνω στα θρανία, στους πίνακες ή στα παράθυρα παρακαλώντας για την επιστροφή τους.

Η διεύθυνση του σχολείου παρείχε στους μαθητές που σώθηκαν βοήθεια από ψυχολόγους.

Το πλοίο, βάρους σχεδόν 7.000 τόνων με μήκος 146 μέτρα και πλάτος 22, έφερε φορτίο τρεις φορές μεγαλύτερο του επιτρεπτού--με βάση τις επίσημες προδιαγραφές, το οποίο ήταν πλημμελώς τοποθετημένο.