Ν. Κορέα – Ναυάγιο: Σπασμένα δάχτυλα στις σορούς των μαθητών

Καθώς οι ελπίδες για επιζώντες έχουν πια εξανεμιστεί, οι γονείς των 152 παιδιών, που εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα στο κουφάρι του νοτιοκερατικού πλοίου περιμένουν ένα πράγμα: να τους παραδοθούν οι σωροί για να μπορέσουν να τα θάψουν. Την ίδια ώρα στη Σεούλ έγιναν οι κηδείες 25 μαθητών, μέσα σε κλίμα βαριάς οδύνης.  

Στην πόλη Ανσάν, από όπου κατάγονταν οι περισσότεροι μαθητές έχει στηθεί ένα μνημείο με τις φωτογραφίες των παιδιών. Εκεί έγινε μια επιμνημόσυνη δέηση όπου συγγενείς και φίλοι των αθώων θυμάτων άφησαν ένα λουλούδι, με δάκρυα στα μάτια και βουβό πόνο. 

 

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών είχε φθάσει σήμερα τους 150. Πολλοί βρέθηκαν στο πίσω μέρος του πλοίου, στο τέταρτο κατάστρωμα, ενώ οι δύτες εντόπισαν τα πτώματα ψηλαφίζοντας.

"Πρέπει να αγγίζουμε τα πάντα με τα χέρια μας. Είναι η πιο μακάβρια και σπαραξικάρδια δουλειά που έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου", δήλωσε ο δύτης Χουάνγκ Ντάε-σικ , η ομάδα του οποίου έχει ανασύρει ως τώρα 14 πτώματα.

Τα περισσότερα από τα πτώματα που έχουν βρεθεί τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν σπασμένα δάχτυλα, πιθανόν επειδή τα παιδιά προσπαθούσαν απεγνωσμένα τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους να σκαρφαλώσουν στα κάθετα πατώματα ή τις οροφές του ναυαγισμένου πλοίου για να διαφύγουν, γράφει η εφημερίδα Ντόνγκα Ίλμπο.  

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέλαβαν σήμερα άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 11. 

Είκοσι δύο από τα 29 μέλη του πληρώματος επέζησαν και οι εισαγγελείς λένε ότι οι 11 συλληφθέντες βρισκόταν στη γέφυρα όταν το πλοίο πήρε κλίση και βυθίστηκε μέσα σε δύο ώρες, αντί να βοηθούν τους εγκλωβισμένους επιβάτες. 

Ακόμα, οι εισαγγελείς που ερευνούν την καταστροφή πραγματοποίησαν επιδρομές στην κατοικία του Γιου Μπιούνγκ-ουν, του επικεφαλής της οικογένειας στην οποία ανήκει η Chonghaejin Marine Co. Ltd, η εταιρεία που λειτουργούσε το πορθμείο Sewol. Πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή στην κατοικία του γιου του και στο γραφείο μιας εκκλησίας με την οποία συνδεόταν ο Γιου.

Tο πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την πολύ δύσκολη επιχείρηση εντοπισμού των σορών μέσα στο βυθισμένο πλοίο, λόγω της ελάχιστης ορατότητας στο νερό. 

Οι δύτες, οι οποίοι κουβαλάνε μαζί τους σωλήνες οξυγόνου για να μπορούν να μένουν περισσότερο κάτω από το νερό και καλώδια τηλεπικοινωνίας, βλέπουν μόλις λίγα εκατοστά μπροστά τους μέσα στο ναυάγιο του πλοίου, προσπαθώντας να αντιληφθούν την παρουσία πτωμάτων παιδιών αγγίζοντάς τα με τα χέρια τους μέσα σ' ένα λαβύρινθο από καμπίνες, διαδρόμους και αναποδογυρισμένες γέφυρες