Καπετάνιος ναυαγίου: Δεν εκκένωσα το πλοίο για λόγους ασφαλείας

Στη σύλληψη του πλοίαρχος του νοτιοκορεατικού πλοίου και δύο ακόμα μελών του πληρώματος που ναυάγησε πριν από τρεις ημέρες, προχώρησαν οι αρχές στη Νότια Κορέα.

Μετά την σύλληψη του, ο 52χρονος Λι Τζουν Σέοκ ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι καθυστέρησε την εκκένωσή του για λόγους... ασφαλείας. 

"Εκείνη την ώρα - στη διάρκεια των 40 λεπτών μετά την πρόσκρουση- δεν είχαν φτάσει τα σωστικά σκάφη. Δεν υπήρχαν ούτε ψαροκάικα ούτε άλλα σκάφη για να βοηθήσουν", δήλωσε ο καπετάνιος με κατεβασμένο το κεφάλι του και καλυμμένο με μια κουκούλα.

"Τα ρεύματα ήταν ισχυρά και τα νερά πολύ κρύα στο σημείο εκείνο. Σκέφτηκα ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αν εκκένωναν το πλοίο άτακτα, χωρίς σωσίβια. Το ίδιο όμως θα ίσχυε κι αν είχαν σωσίβια" , εξήγησε ο ίδιος. 

Ο πλοίαρχος είναι αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ αυτών αμέλεια, παραβίαση του δίκαιου της θάλασσας, ενώ κατηγορείται και επειδή ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από το πλοίο την ώρα που οι επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι και κινδύνευαν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν εντοπιστεί 29 νεκροί, ενώ 273 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Κανένας ζωντανός δεν έχει βρεθεί από το πρωί της Τετάρτη, οπότε σημειώθηκε το δυστύχημα αλλά οι δύτες- παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες- έχουν εντοπίσει άλλες τρεις σωρούς μέσα στο βυθισμένο πλοίο.

Την ίδια ώρα, σπαρακτικές εικόνες φτάνουν στα διεθνή πρακτορεία από τις κηδείες των νεαρών μαθητών, οι σωροί των οποίων πέρασαν από την διαδικασία της αναγνώρισης. Ο πόνος και η οργή για τους γονείς και τους συγγενείς είναι ανείπωτη και κανείς δεν μπορεί να τους παρηγορήσει.

Το Sewol μετέφερε 476 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές ενός λυκείου της νότιας Σεούλ που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Ο υποδιευθυντής του σχολείου, που διασώθηκε, βρέθηκε χθες Παρασκευή απαγχονισμένος, προφανώς μια αυτοκτονία.