Οργή και θρήνος: Αυξάνονται τα θύματα του ναυαγίου στη Ν. Κορέα

Παλεύοντας με ισχυρούς ανέμους, δυνατή βροχή και μεγάλα κύματα, οι δύτες κατόρθωσαν το πρωί της Τετάρτης να ανασύρουν από το ναυάγιο του πλοίου στη Νότια Κορέα αλλά 5 πτώματα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων σε 14. 

Λίγες ώρες αργότερα, η ακτοφυλακή επιβεβαίωσε τον πνιγμό 25 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μαθητές Λυκείου, που πήγαιναν εκπαιδευτική εκδρομή σε ένα κοντινό νησί με το σχολείο τους.

Όσο τα λεπτά περνούν, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων σβήνουν, αν και περισσότεροι από 500 δύτες, 169 πλοία και 29 αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Σχεδόν 271 μαθητές εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στο βυθισμένο πλοίο.

Σήμερα, οι αρχές μετέφεραν εκατοντάδες συγγενείς των αγνοουμένων στο σημείο του ναυαγίου, το οποίο επισκέφτηκε και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας. Όταν επέστρεψαν στο κοντινό νησί Τζίντο, αρκετοί γονείς λύγισαν από την συγκίνηση και την αγωνία ενώ τα σωστικά συνεργεία έβγαζαν στην ακτή τα πτώματα τριών μαθητών.  

Στη γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν 171 μικρά και μεγαλύτερα σκάφη και 29 ελικόπτερα ωστόσο τα δυνατά θαλάσσια ρεύματα δυσκολεύουν το έργο των δυτών που προσπαθούν να εισέλθουν στους χώρους του βυθισμένου πλοίου. 

Η οργή των συγγενών των θυμάτων- στην πλειοψηφία τους μαθητές Λυκείου που πήγαιναν σχολική εκδρομή- ξεχειλίζει και κατηγορούν τις αρχές για αδράνεια και έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης για την τύχη των αγαπημένων τους.

Μάλιστα, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Chung Hong-won, επισκέφθηκε την αίθουσα γυμναστηρίου στην οποία φιλοξενούνται, οι εξαγριωμένοι γονείς  συγγενείς των αγνοουμένων τον προπηλάκισαν και του πέταξαν μπουκάλια με νερό. 

"Νομίζω πως θα πεθάνουμε όλοι"

Με δάκρυα στα μάτια, οι γονείς δείχνουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία μηνύματα των παιδιών τους, που συγκλονίζουν και θυμούνται τα τελευταία του λόγια: "Μού είπε: φορούμε τα σωσίβια. Μάς λένε να περιμένουμε και να μην κινούμαστε, μαμά. Βλέπω ένα ελικόπτερο", λέει η Παρκ Γιού-Σιν, μητέρα μίας μαθήτριας.

"Μπαμπά, το πλοίο βυθίζεται. Είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, φοράω σωσίβιο. Τι πρέπει να κάνω;", είπε κλαίγοντας στο τηλέφωνο ο Κιμ Μπουμ-Σου."Θέλω να ξαναβρεθούμε ζωντανοί", έλεγε ένα αγόρι στον πατέρα του όταν κόπηκε η σύνδεση.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο που κατέγραψε ένας μαθητής, μέσα από το πλοίο που βυθίζονταν.

Ένα παιδί έγραψε στη μητέρα του: "Μαμά αν δεν μπορέσω να στο πω, σε αγαπώ". Και ένας άλλος 16χρονος μαθητής, διαισθανόμενος το τέλος του, έστειλε στους γονείς του το μήνυμα: "Νομίζω πως θα πεθάνουμε όλοι. Εάν έκανα κάτι λάθος συγχωρέστε με, σας αγαπώ". 

Το σχολείο Ντανγούν στο Ανσα, νότια της Σεούλ, από όπου προέρχονταν οι μαθητές είναι κλειστό σήμερα. Μηνύματα έχουν κατακλύσει τα πανώ που κρέμονται έξω από το κτίριο: "Σε παρακαλώ, έλα πίσω ζωντανός", "Σ' αγαπώ"...