Νότια Κορέα-ναυάγιο: Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Συνεχίζονται με αγωνιώδεις ρυθμούς οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων μετά το ναυάγιο επιβατικού πορθμείου στη Νότια Κορέα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 6 νεκροί - οι τρεις μαθητές - και  διασωθεί περισσότερα από 164 άτομα. Ωστόσο οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς καθώς εξελίσσονται οι έρευνες.  

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 477 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 338 ήταν μαθητές και συνοδοί τους από σχολείο της Σεούλ, οι οποίοι πήγαιναν εκπαιδευτική εκδρομή.

Όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν καθώς οι σχεδόν 285 άνθρωποι που αγνοούνται δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν για περισσότερες από δύο ώρες στα παγωμένα νερά. Υπάρχουν φόβοι ότι σχεδόν τα δύο τρίτα εκ των 462 επιβαινόντων έχουν παγιδευτεί μέσα στο πλοίο Sewol, που έχει πια βυθιστεί, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή.

Στην Νότια Κορέα έχει πλέον νυχτώσει, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες των δυτών και την απόγνωση των συγγενών των αγνοουμένων. Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δύτες έχουν αναστείλει τις προσπάθειες να βρουν επιζώντες μέσα στο πλοίο, μέχρι το φως της ημέρας.

 

Τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί, ωστόσο επιζώντες υποστηρίζουν ότι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και αμέσως μετά το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση. 

Περισσότερα από 100 πλοία και αεροπλάνα του στρατού και της ακτοφυλακής χτενίζουν την περιοχή του ναυαγίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης αλιευτικά σκάφη ενώ δύτες του πολεμικού ναυτικού αναπτύχθηκαν στο ναυάγιο.

Τα ισχυρά ρεύματα και τα θολά νερά, ωστόσο, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διάσωσης, που συνεχίστηκαν έως αργά το απόγευμα μέχρι να πέσει η νύχτα.

Σε συγκλονιστικά βίντεο καταγράφονται οι προσπάθειες διάσωσης επιβατών από τα σωστικά συνεργεία, λίγες ώρες μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο.

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα: οι διασώστες προσπαθούν από αέρος να σώσουν επιβάτες ενώ το πλοίο έχει πάρει μεγάλη κλίση. 

Οι περισσότεροι προσπαθούν να ανεβούν στα ελικόπτερα με μεταλλικούς κλωβούς που τους ρίχνουν οι διασώστες. Κάποιοι διασώστες φαίνεται να έχουν ανεβεί στο πλοίο που βυθίζεται για να απεγκλωβίσουν άτομα από τους χώρους του πλοίου, κάποιοι είναι ήδη κάτω από το νερό. 

 

Το πιο θανατηφόρα ναυάγια στη Νότια Κορέα έγιναν το πρώτο το 1970 - όπου πνίγηκαν 323 άνθρωποι - και το 1993, όταν ένα επιβατικό πλοίο βυθίστηκε σκοτώνοντας 292 άτομα.