Η 13χρονη κυνηγός αετών

Άλλα κορίτσια στην ηλικία της ίσα-ίσα αρχίζουν να ασχολούνται με καλλυντικά. Όμως η μόλις 13 ετών Ashol-Pan δεν είναι σαν κανένα από αυτά! Είναι κυνηγός αετών!

Η τέχνη αυτή είναι μια αρχέγονη τέχνη και παράδοση στη χώρα της, τη Μογγολία! Την μαθαίνουν όμως μόνον άνδρες και πλέον όχι και πολλοί, η τέχνη τείνει να εκλείψει.

Οι Μογγόλοι ξεκινούν να μαθαίνουν στην ηλικία των 13 ετών πώς να κυνηγούν και να πιάνουν αετούς. Στην ίδια ηλικία, η Ashol-Pan είναι ήδη εξπέρ του είδους!

Ο φωτογράφος Α.Svidensky που την απαθανάτισε σε αυτές τις μοναδικές στιγμές λέει: "ήταν εκπληκτικό να τη βλέπεις με τους αετούς. Ήταν τόσο άνετη με αυτό, είχε τόση δύναμη και τόση άνεση".

Παραδοσιακά στη Μογγολία, οι άνθρωποι κυνηγούσαν και έπιαναν αετούς (εδώ και 2.000 χρόνια), όχι για καθαυτό το πτηνό όσο για αυτά που τους πρόσφερε: τους βοηθούσε να κυνηγούν αλεπούδες και άλλα θηράματα για τη γούνα και το κρέας τους. Οι άνθρωποι αυτοί κυνηγούν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, σε απέραντες χιονισμένες εκτάσεις, συχνά στους -40° Κελσίου. Κάποιες φορές θέλουν ακόμη και μέρες για να βρουν έστω ένα θήραμα. Σε αυτό τους βοηθούν οι χρυσαετοί.

Οι Καζάχοι των βουνών Αλτάι, που ζουν και στο έδαφος της Μογγολίας και είναι πολίτες της χώρας, είναι η μόνη φυλή στον κόσμο που κυνηγά μαζί με χρυσαετούς. Περίπου 400 άνθρωποι που ξέρουν την τέχνη απομένουν στον κόσμο σήμερα και όλο και λιγοστεύουν.

Η 13χρονη Ashol-Pan είναι κόρη ενός εξ αυτών και η μοναδική γυναίκα (και μάλιστα τέτοιας ηλικίας) που ξέρει την τέχνη αυτή.

Πηγή φωτο: BBC