Εισαγγελέας σε Πιστόριους: Εξευτέλιζες και ταπείνωνες τη Ρίβα

Μια καθόλου κολακευτική εικόνα του Όσκαρ Πιστόριους, παρουσίασε σήμερα ο εισαγγελέας στη δίκη του παραολυμπιονίκη αθλητή- ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ.  

Αφού χαρακτήρισε τα κλάματα του Πιστόριους κατά την απολογία του, χθες και προχθές, ως "θέαμα", ο Τζέρι Νελ επιτέθηκε με σκληρό τρόπο στον κατηγορούμενο, αναφερόμενος στην τεταμένη σχέση του ζευγαριού πριν από το τραγικό συμβάν.  

Αναλύοντας κυρίως τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει οι δύο εραστές- και στα οποία η Ρίβα έγραφε ότι συχνά την τρομάζει με τις σκηνές ζηλοτυπίας που της κάνει- ο Νελ περιέγραψε έναν άνδρα εγωκεντρικό και ζηλόφθονο, ο οποίος ταπείνωνε και επέπληττε συχνά τη σύντροφό του και χωρίς να αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις του.  

Ο εισαγγελέας προσπάθησε να δείξει ότι ο Πιστόριους ταπείνωνε συνεχώς τη Στέενκαμπ, δεν ενδιαφερόταν παρά μόνο για τον εαυτό του και την εικόνα του. "Εκείνη υπέφερε, παραπονιόταν, στη συνέχει εκείνος ζητούσε συγγνώμη προτού της κάνει νέες παρατηρήσεις, κάποιες φορές δημοσίως: δεν έπρεπε να μασάει τσίχλα, να τον χαϊδεύει στον λαιμό, έπρεπε να προσέχει την προφορά της" είπε ο Νελ.  

Ο παραολυμπιονίκης από την πλευρά του, αν και παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του έκανε "δυστυχισμένη" τη Ρίβα, προσπάθησε να εξηγήσει ότι βρισκόταν και ο ίδιος στο μικροσκόπιο των μέσων ενημέρωσης και έδινε συμβουλές στην Στέενκαμπ για να μην υποπίπτει σε λάθη δημοσίως. 

Επίσης, επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να κρίνει μια σχέση από μερικά μηνύματα.

"Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να πω στη Ρίβα ότι την αγαπούσα", παραδέχθηκε ο Πιστόριους, εμφανώς συγκινημένος. Δεν έπεισε όμως τον εισαγγελέα, ο οποίος παρατήρησε δηκτικά ότι στα πολλά μηνύματα που είχε ανταλλάξει το ζευγάρι δεν μιλούσαν ποτέ για αγάπη. 

Όσον αφορά την "επιπολαιότητα" που έδειχνε ο Πιστόριους με τα αγαπημένα του όπλα, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 σε ένα γεμάτο κόσμο εστιατόριο στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο αθλητής πυροβόλησε με το πιστόλι ενός φίλου του και ζήτησε από άλλον να αναλάβει την ευθύνη.  

Ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι το όπλο του το έδωσε ένας φίλος του κάτω από το τραπέζι του εστιατορίου και αυτό εκπυρσοκρότησε, αν και ένας εμπειρογνώμονας της αστυνομίας είχε καταθέσει νωρίτερα στην ακροαματική διαδικασία ότι το όπλο θα μπορούσε να εκπυρσοκροτήσει μόνο αν κάποιος τραβούσε τη σκανδάλη.

"Δεν ακούμπησα τη σκανδάλη", επανέλαβε ο παραολυμπιονίκης πολλές φορές. "Κατηγορείτε οποιονδήποτε εκτός από τον εαυτό σας", κατηγόρησε ο Νελ τον διάσημο αθλητή.

Ο Τζέρι Νελ θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς δικηγόρους της Νότιας Αφρικής, στο οποίο έχουν δώσει το παρωνύμιο "το πίτμπουλ".

Η δίκη του Πιστόριους αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο. Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.