Μοιραίο Boeing: 122 αντικείμενα εντόπισε δορυφόρος στον Ινδικό

Συναγερμός σήμανε και πάλι στις αρχές πολλών χωρών από την πληροφορία ότι ένας γαλλικός δορυφόρος εντόπισε 122 αντικείμενα στην περιοχή του Ινδικού που, σύμφωνα με τις αρχές, κατέπεσε το μοιραίο Boeing της Malaysia Airlines.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για συντρίμμια, όμως πλοία σπεύδουν στην περιοχή για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

Επίσης, λίγο μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι πολιτικό αεροσκάφος εντόπισε 3 αντικείμενα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Τα αντικείμενα εντοπίσθηκαν

μέσα στην περιοχή των ερευνών. Τα δυο από αυτά φαίνονται να είναι σκοινιά ενώ ένα Air Force P-3 της Νέας Ζηλανδίας εντόπισε επιπλέον ένα "μπλε" αντικείμενο. Πάντως κανένα από τα αντικείμενα δεν φέρει κάποιο διακριτικό της Malaysia Airlines και χρήζουν περαιτέρω έρευνας. (τελευταία ενημέρωση 12.31)

Οι έρευνες (αν και έχουν περιοριστεί τοπικά στην περιοχή 2.500 δυτικά του Περθ) ξεκίνησαν εκ νέου μετά τη βελτίωση του καιρού.

Δώδεκα αεροπλάνα, από τα οποία επτά στρατιωτικά, έχουν επιστρατευτεί και ερευνούν στη ζώνη όπου δύο αντικείμενα που εντοπίσθηκαν από δορυφόρο και μπορεί να είναι συντρίμμια του αεροπλάνου.

Ένα αυστραλιανό πλοίο, το HMAS Success, βρισκόταν την Τρίτη κοντά στα αντικείμενα που αναζητούνται για να ταυτοποιηθούν, όταν αναγκάσθηκε να διακόψει τις έρευνές του εξαιτίας κυμάτων που έφθαναν σε ύψος πάνω από τέσσερα μέτρα. Σήμερα θα συνεχίσει την αποστολή του.

Τέσσερα κινεζικά πλοία έχουν φθάσει επίσης στη ζώνη ερευνών, στην καρδιά των νότιων θαλασσών.

Γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν οι αρχές της Μαλαισίας;

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα εύρημα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Και παραμένει μεγάλο ερώτημα πώς οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι το αεροπλάνο κατέπεσε στον Ινδικό και δεν υπάρχουν επιζώντες. Άραγε υπάρχουν στοιχεία τα οποία όμως δεν αποκαλύπτουν;

Αίσθηση πάντως προκαλεί και η επίμονη έκκληση της Κίνας για να δοθούν απαντήσεις για το χαμένο αεροσκάφος. Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μαλαισία, ο Ζανγκ Γεσούι, ζήτησε να καταβληθούν "ακατάπαυστες προσπάθειες" σχετικά με το εξαφανισμένο αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Ο Ζανγκ, ο οποίος είναι και υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Χθες Τρίτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ έστειλε τον Ζανγκ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Μαλαισίας σχετικά με το αγνοούμενο αεροσκάφος, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κάλεσε τη Μαλαισία να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για το αεροπλάνο το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου.