Αεροσκάφος Malaysia: Νορβηγικό σκάφος ψάχνει και τη νύχτα για τα νέα ίχνη

Στο σημείο που υπέδειξαν χθες οι αρχές τις Αυστραλίας, ότι πιθανόν υπάρχουν συντρίμμια του Μπόινγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό, επικεντρώνονται σήμερα οι έρευνες, με τη βοήθεια του Νορβηγικό εμπορικού πλοίου, Αγία Πετρούπολη.

Το ένα εκ των δύο αντικειμένων που εντόπισαν οι δορυφόροι  έχει μήκος 24 μέτρα και εντοπίστηκε περίπου 2.500χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Περθ,

Το γεωγραφικό στίγμα που δόθηκε από τους δορυφόρους της Αυστραλίας, βρίσκεται στον λεγόμενο "νότιο αεροδιάδρομο" των ερευνών.Το σημείο προσέγγισε και αεροσκάφος της Αυστραλίας, χωρίς όμως να καταφέρει να εντοπίσει κάτι λόγω της περιορισμένης ορατότητας και των κακών καιρικών συνθηκών.

Εν τω μεταξύ, μια βρετανική εταιρεία δορυφόρων, η Inmarsat είπε σήμεραστο BBC ότι υπήρχαν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι, πριν από 10 ημέρες, το Μπόινγκ 777 θα βρισκόταν στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού ή στην Κεντρική Ασία - και όχι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή των Στενών της Μάλακα, όπου Μαλαισία συνέχιζε να ψάχνει.

Σύμφωνα με την Inmarsat, ήταν πολύ πιθανό ότι το αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει πετάξει για ώρες σε κάποιον βορειότερο ή νοτιότερο διάδρομο, άλλα δεν θα μπορούσε να πετάξει βόρεια, πάνω από χώρες με προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

Οι έρευνες από αέρος σταμάτησαν για τη νύχτα και θα ξεκινήσουν πάλι με το πρώτο φως τις ημέρας, δήλωσαν οι αυστραλιανές αρχές. Το πλήρωμα όμως του νορβηγικοί πλοίου χτενίζει την περιοχή, χρησιμοποιώντας ακόμα και κιάλια νυκτός. 

Την ίδια ώρα, νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την τύχη του αεροπλάνου με τους 239 επιβάτες, που αγνοείται για 13η ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των αεροπειρατών φαίνεται να ήταν η αμερικανική βάση του νησιού Ντιέγκο Γκαρσία, που βρίσκεται στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού. Η βάση έχει μόνιμο προσωπικό 2.000 άτομα και στο νησί υπάρχουν ακόμα και φυλακές  "τρομοκρατών". 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι - αφού το αεροσκάφος άλλαξε πορεία-  τα καύσιμά του αρκούσαν για να φθάσει οριακά μέχρι το νησί, που βρίσκεται κάτω από τις Μαλδίβες. Όμως, εάν ένα αεροσκάφος δεν απαντούσε στα σήματα και στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, θεωρείται βέβαιο ότι θα το κατέρριπταν. Εάν όντως συνέβαινε αυτό, θα υπήρχε η σχετική ενημέρωση.

Από τη βάση αυτή, οι ΗΠΑ ελέγχουν ολόκληρη τη νότια Ασία από τη Σαουδική Αραβία ως την Ινδία και τη Μαλαισία, τις ανατολικές ακτές όλης της Αφρικής και την Αυστραλία! Οπότε θεωρείται απίθανο, αν το Μπόνγκ έφτασε ως εκεί, να μην το αναγνώρισαν τα ραντάρ τους.

Εν τω μεταξύ, μυστήριο θεωρείται και το γεγονός ότι οι επιβάτες δεν χρησιμοποίησαν τα κινητά τους τηλέφωνα για να στείλουν μηνύματα στους δικούς τους, όπως συνέβη στην πτήση 93 της UNITED AIRLINES, η οποία κατελήφθη από τους τρομοκράτες στις ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.