Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση από τη Βουλή

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση με την έναρξη της νέας συνόδου της Ολομέλειας, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει "φρένο" στη γενικευμένη εκλογολογία που υποσκάπτει το κλίμα και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς τις τελευταίες μέρες είναι έντονη η παραφιλολογία περί πρόωρων εκλογών εντός του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν η πρόταση της κυβέρνησης κατατεθεί τη Δευτέρα, η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η κ. Βούλτεψη ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική, δηλαδή ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του, το Φεβρουάριο του 2015.

Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας, τότε οι εκλογές πρέπει να προσδιορίζονται περί την 20ή Μαρτίου. Τη Δευτέρα πάντως αρχίζει η τριήμερη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις.

Από τη πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για απέλπιδα κίνηση συσπείρωσης του κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνοντας ότι καμιά σημασία δεν έχει, παρά μόνο επικοινωνιακή, μια κίνηση ψήφου εμπιστοσύνης "προς μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δεδηλωμένη στον λαό".

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για "κινήσεις πολιτικής σταθερότητας", και διεμήνυσε πως "οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δε θα καθηλώσουν τον τόπο".

"Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.