Αντιμετωπίστε την κακή σας διάθεση με…σωστές τροφές!

Έρευνες αναφέρουν ότι συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία σχετίζονται άμεσα με την ψυχική μας διάθεση. Εάν, λοιπόν, ο μουντός καιρός επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, τότε δεν έχετε παρά να φάτε σωστά!

Βιταμίνες Β

Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη κάποιων βιταμινών της ομάδας Β επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας προβλήματα μνήμης, κακή διάθεση και κατάθλιψη. Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη διάθεση). Χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β12, Β6 και νιασίνης προκαλούν κατάθλιψη.

Πρέπει να τρώτε: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, κρέας.

Μαγνήσιο

Το χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου ενδεχομένως να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, από ζαλάδες έως και φοβίες.

Πρέπει να τρώτε: πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, δημητριακά.

Σίδηρος

Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία με βασικό σύμπτωμα την κόπωση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από κατάθλιψη.

Πρέπει να τρώτε: κόκκινο κρέας, όσπρια, ξηρούς καρπούς.

Ωμέγα –3 λιπαρά οξέα

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι πιο ευχάριστοι και δεκτικοί. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχιατρικών ασθενειών.

Πρέπει να τρώτε: λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σαυρίδια ή τόνο, καθώς και καρύδια.

Tips:

-Κάνετε ένα χειμωνιάτικο περίπατο. Μόνο 15 λεπτά κίνηση στον καθαρό αέρα σε όσο το δυνατό περισσότερο φως ημέρας είναι το καλύτερο αντίδοτο για χειμερινές μελαγχολίες. Μέσω του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού φτάνουν στον εγκέφαλο, και πιο συγκεκριμένα στο κωνάριο, ερεθίσματα φωτός, που προωθούν την έκκριση ορμονών που καλυτερεύουν τη διάθεση.

-Αν είσαστε πολύ στις κακές σας, κάνετε μια κούρα με τσάι από βαλσαμόχορτο, το οποίο είναι γνωστό στη βοτανοθεραπεία σαν "λιακάδα της ζωής". Προσοχή όμως: Τα βαλσαμόχορτο αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στο φως!

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr