Ο παθολογικός ψεύτης

Είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς έναν παθολογικό ψεύτη. Απαιτεί αρκετό χρόνο μέχρι να αποκαλυφθεί ότι κάποιος πάσχει ουσιαστικά από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα άτομα αυτά, έχουν αναπτύξει τεχνικές ικανές να ξεγελάσουν ακόμα και τους πιο έξυπνους ανθρώπους. Οι παθολογικοί ψεύτες δεν αισθάνονται ποτέ ενοχικά για το ψέμα τους ούτε και μετανιώνουν, ακόμα και αν έχουν φτάσει στο σημείο να πληγώνουν και να προκαλούν πόνο στους γύρω τους. Πίσω από το ψέμα τους όμως κρύβεται πάντα μια μεγάλη αλήθεια, ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτήν τους την "αρρώστια".

Αταίριαστη εικόνα

Μπορεί να μην καταλάβεις από την πρώτη στιγμή ότι το άτομο που έχεις απέναντι σου, σου λέει ψέματα, όμως αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσεις ότι τα λεγόμενα του, δε συνάδουν με αυτό που πραγματικά είναι. Είναι ζήτημα χρόνου να αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά...Ότι η εικόνα που προσπαθεί να πλάσει και να σου παρουσιάσει, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι παθολογικοί ψεύτες αναγκάζονται πολλές φορές να "μπαλώνουν" παλιότερα ψέματα τους με καινούρια και κάπως έτσι αρχίζουν να γίνονται αντιληπτοί και να  ξεδιαλύνεται το τοπίο.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Συνήθως τα άτομα που δε νιώθουν καλά με τον εαυτό τους, χρησιμοποιούν το ψέμα προκειμένου να νιώσουν σημαντικοί, σπουδαίοι...Στην ουσία τρέφουν μόνο αρνητικά συναισθήματα για τον ίδιο τους τον εαυτό και νιώθουν εξαιρετικά μειονεκτικά απέναντι στους άλλους. Πλάθοντας ψεύτικες ιστορίες, ανεβαίνει η αυτοεκτίμηση τους γιατί έτσι αισθάνονται πιο δυνατοί.

Φόβος και συνήθεια

Σύμφωνα με τους ειδικούς (Mental Health Matters), o φόβος είναι ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο κάποια άτομα καταλήγουν να γίνονται παθολογικοί ψεύτες. Μπορεί η ρίζα του κακού να βρίσκεται αρκετά πίσω, στα παιδικά τους χρόνια, από κάποιο συμβάν που μπορεί να τους στιγμάτισε. Ο φόβος μήπως τιμωρηθούν αν πουν την αλήθεια, μπορεί να τους κατατρέχει και στη συνέχεια της ζωή τους, με αποτέλεσμα να υιοθετούν το ψέμα ως μέσο αποφυγής προβλημάτων, γι’ αυτό και στο τέλος τους γίνεται συνήθεια. Ακόμα και όταν οι άλλοι ανακαλύπτουν το ψέμα τους, οι ίδιοι επιμένουν στην ιστορία που έχουν επινοήσει μέχρι να καταφέρουν να τους πείσουν.

Εθισμοί

Ο εθισμός στο ποτό, τα ναρκωτικά, τον τζόγο ή κάποια άλλη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο ψέμα προκειμένου να κρύψει από τους γύρω του το "πρόβλημα" του. Λένε ψέματα για το που πάνε, για το τι κάνουν, για τα πάντα!

Όταν το ψέμα γίνεται επιθυμία

Κάποια άτομα αρχίζουν να λένε ψέματα, όταν έχουν ήδη δει κάποιον άλλον να το κάνει με επιτυχία και να ξεγλιστράει από δυσάρεστες καταστάσεις. Πιστεύουν ότι το ψέμα θα λειτουργεί πάντα προς το όφελος τους. Με την πάροδο του χρόνου επιθυμούν όλο και περισσότερο να λένε ψέματα προκειμένου να καταφέρνουν αυτό που θέλουν.

Διπολική Διαταραχή

Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή περνάνε από φάσεις μανίας και κατάθλιψης. Κατά τη φάση της μανίας αναπτύσσουν έντονα παρορμητικές συχνά απερίσκεπτες συμπεριφορές, που τους διευκολύνουν να λένε ψέματα, προκειμένου να ωραιοποιούν καταστάσεις και να αποφεύγουν τη σκληρή πραγματικότητα.