Η συγχώρεση…κάνει καλό στην υγεία!

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε τεράστια δυσκολία στο να συγχωρούμε και να προχωράμε τη ζωή μας, όταν αισθανόμαστε προδομένοι ή αδικημένοι. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν, ότι μαθαίνοντας κάποιος να συγχωρεί, υιοθετώντας δηλαδή αυτή τη στάση ζωής στην καθημερινότητά του, βελτιώνει αυτομάτως τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική του υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι πρέπει να προσπαθούμε να ξεπερνάμε το θυμό μας και να μην κρατάμε κακίες, απέναντι σε άτομα που μας έχουν "βλάψει". Η στάση αυτή, πέρα από το ότι οδηγεί σε μακροζωία βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής μας. Τα άτομα που έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους να αποβάλλει εύκολα την πικρία και το θυμό, να προσπερνά και να συγχωρεί, τείνουν να είναι και σωματικά πιο υγιή.

Είτε πρόκειται για τους γονείς μας, είτε για το σύντροφο, τον εργοδότη ή τους συναδέλφους μας, όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας από κάποιον έχουμε αδικηθεί. Οι ειδικοί επιμένουν ότι η συγχώρεση και η απομάκρυνση όλων των αρνητικών συναισθημάτων, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας και δε βοηθάει μόνο το "θύμα" αλλά και όλους όσοι βρίσκονται γύρω του.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Luther College, Loren Toussaint, έχει δημοσιεύσει αρκετές έρευνες που συνδέουν τη συγχώρεση με την καλή καρδιαγγειακή και ορμονική λειτουργία, καθώς και με το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο εύλογα καταλήγουμε, είναι ότι η συγχώρεση είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία. Επιπλέον, η έρευνα "Forgive to Live" του Toussaint, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα άτομα που συγχωρούν άνευ όρων και ορίων, ζουν περισσότερα χρόνια από εκείνους που απαιτούν τη συγγνώμη του άλλου ή κάποιου είδους αποζημίωση για όλα όσα έχουν υποστεί.

Προσπαθήστε να μάθετε να συγχωρείτε:

  • Αποφασίστε το. Η συγχώρεση έχει να κάνει με μια εσωτερική απελευθέρωση προκειμένου να προχωρήσετε τη ζωή σας.
  • Οραματιστείτε τον τρόπο με τον οποίο η συγχώρεση θα είναι λυτρωτική για εσάς. Φανταστείτε το μυαλό σας να καθαρίζει από τις κακές σκέψεις, την καρδιά σας να είναι πιο υγιής και τη ζωή σας πιο πλούσια.
  • Αναπτύξτε ενσυναίσθηση. Η συγχώρεση έρχεται πιο εύκολα όταν μπαίνουμε στη θέση του άλλου και αναλύουμε από που ακριβώς πηγάζει η συμπεριφορά του. Όλοι έχουμε πληγώσει στη ζωή μας και όλοι έχουμε πληγωθεί.
  • Γράψτε ένα γράμμα στο άτομο που σας πλήγωσε, λέγοντάς του ότι "προχωράτε" και ότι δεν κρατάτε για τίποτα κακία.
  • Δράστε θετικά. Όσο ο θυμός υπάρχει στη ζωή σας, σας κρατάει πίσω. Απελευθερώστε τη θετική σας πλευρά και αφήστε πίσω το παρελθόν.