Γιατί τα κουμπιά στους άντρες είναι δεξιά και στις γυναίκες αριστερά

Οι τρεις θεωρίες που έχουν επικρατήσει

Άραγε, ξέρετε πόσα μυστικά... κρύβουν τα ρούχα μας; Πόσα μυστήρια; Περιττό να πούμε, ότι αξεσουάρ που έχουν αντέξει στο χρόνο, και παρά τις συνεχώς μεταβαλλόμενες μόδες, διαθέτουν πλούσια ιστορία. 

Πάρτε για παράδειγμα το ταπεινό κουμπί του πουκαμίσου -ένα κλασικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας που ταιριάζει και "φοριέται" και από τα δυο φύλα. Αλλά εδώ μπαίνει η εξής ερώτηση: Έχετε προσέξει τη διαφορά ανάμεσα στα γυναικεία και τα αντρικά πουκάμισα; Στα αντρικά, τα κουμπιά είναι από τη δεξιά πλευρά, δίνοντας το πλεονέκτημα στους δεξιόχειρες. 

Στα γυναικεία από την άλλη, η πλευρά των κουμπιών είναι από την αριστερή. Αλλά γιατί, μιας και η πλειονότητα των γυναικών είναι δεξιόχειρες; Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, αλλά έχουν επικρατήσει ορισμένες θεωρίες. 

Θεωρία πρώτη: Μητρότητα 

Συνήθως, οι μητέρες κρατούν τα παιδιά τους με το αριστερό χέρι έτσι ώστε το δεξί, το "καλό" χέρι να είναι ελεύθερο. Επιπλέον, για να γίνει ο θηλασμός ευκολότερος, τα κουμπιά ράβονταν στα αριστερά επιτρέποντας στις μαμάδες να τα ξεκουμπώνουν με μεγαλύτερη ευκολία,

Θεωρία δεύτερη: Ιππεύοντας στο πλάι

Τα παλαιά χρόνια, οι γυναίκες ιππείς, κάθονταν συνήθως στο πλάι, από την αριστερή πλευρά του αλόγου. Δεδομένου τούτου, προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα του αέρα που θα εισχωρούσε μέσα στα πουκάμισά τους, τα κουμπιά ράβονταν στα αριστερά.

Θεωρία τρίτη: Οι υπηρέτες

Οι αριστοκράτισσες πριν πολλές πολλές δεκαετίες πριν, δεν ντύνονταν μόνες τους αλλά με τη βοήθεια του υπηρετικού προσωπικού. Οπότε, τα κουμπιά ράβονταν στην αριστερή πλευρά προκειμένου να διευκολυνθούν οι βοηθοί τους.