Πώς θα φροντίσω καλύτερα τα δόντια μου;

Οι απορίες που υπάρχουν σχετικά με τον σωστό καθαρισμό των δοντιών αλλά και την υγιεινή του στόματος είναι άπειρες.

Πόσο απαραίτητη είναι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Μήπως κάνουμε κάτι λάθος στην φροντίδα των δοντιών μας;

Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται εδώ!

Χρησιμοποιώ ακόμη την κλασική οδοντόβουρτσα. Μήπως ήρθε καιρός να αγοράσω επιτέλους μια ηλεκτρική;

Το γεγονός ότι η κεφαλή μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας εκτελεί από μόνη της κάποιες μικροκινήσεις διευκολύνει εξαιρετικά τον καθαρισμό. Βέβαια περισσότερο ωφελεί άτομα τα οποία έχουν δυσκολία κίνησης λόγω ηλικίας ή κάποιας ασθένειας. Διότι με την σωστή τεχνική και οι δύο βούρτσες προσφέρουν το ίδιο καλά αποτελέσματα. Ο σωστός τρόπος είναι: πρώτα οι οριζόντιες επιφάνειες, μετά το εξωτερικό των δοντιών, και τέλος το εσωτερικό, πάντα με κυκλικές κινήσεις που ξεκινούν από τα ούλα και κατευθύνονται ανάλογα προς τα πάνω (στα κάτω δόντια) ή προς τα κάτω (στα επάνω δόντια).

Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω καθαρισμό στον οδοντίατρο;

Ουσιαστικά καμία μελέτη δεν διευκρινίζει με απόλυτη ακρίβεια την ιδανική συχνότητα, ωστόσο τα γεγονότα παραμένουν: σχεδόν όλοι παρουσιάζουν κάποια στιγμή τερηδόνα, ενώ το 50% των ενηλίκων υποφέρει από κάποια μορφή παροδοντίτιδας. Αυτό κάνει τον καθαρισμό σημαντικό και απαραίτητο, ενώ η συχνότητα καθορίζεται ανάλογα από το συγκεκριμένο πρόβλημα των δοντιών του ασθενούς, αν και κατά μέσο όρο συνιστάται ο καθαρισμός μία φορά ετησίως.

Πώς θα καθαρίσω καλύτερα το διάστημα ανάμεσα στα δόντια;

Η οδοντόβουρτσα φτάνει μόλις το 70% της επιφάνειας των δοντιών, οπότε σίγουρα ο καθαρισμός αυτού του δύσκολου σημείου επιβάλλεται μία φορά ημερησίως. Οδοντικό νήμα ή τα ειδικά μικρά βουρτσάκια; Οι ειδικοί συνιστούν: το νήμα ενδείκνυται μέχρι τα 40, από εκείνη την ηλικία και έπειτα τα βουρτσάκια είναι πιο κατάλληλα. Παρόλα αυτά συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, σχετικά με το ποια τεχνική καθαρισμού – με οποιοδήποτε από τα δύο μέσα – είναι πιο κατάλληλος για την περίπτωσή σας.

Τα ούλα μου δεν ματώνουν ποτέ, μήπως όμως έχω παροδοντίτιδα;

Η παροδοντίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των ούλων, είναι αρκετά «ύπουλη». Καθώς τα σοβαρά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά από χρόνια, οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν αργά. Μια πρώτη ένδειξη είναι τα ούλα που ματώνουν, αν και μια ιδιομορφία π.χ. είναι ότι οι καπνιστές που έχουν παροδοντίτιδα ματώνουν λιγότερο από εκείνους που έχουν υγιή ούλα. Η συχνή εξέταση στον οδοντίατρο συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις.

Ποια οδοντόβουρτσα μπορεί πραγματικά να λευκάνει τα δόντια μου;

Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς θαύματα δεν μπορεί να περιμένει κανείς από καμία οδοντόβουρτσα. Μια ειδική λευκαντική οδοντόβουρτσα (όπως η Elgydium που θα βρείτε στα φαρμακεία και στην οποία ορκίζονται οι καπνιστές αλλά και οι λάτρεις του καφέ) μπορεί να αναδείξει σημαντικά το φυσικό χρώμα των δοντιών σας. Οι κοινές λευκαντικές κρέμες του εμπορίου εν γένει λειτουργούν με βάση δύο αρχές: είτε περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, είτε έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε καθαριστικά στοιχεία, αν και στην πρώτη περίπτωση η περιεκτικότητα δεν πρέπει να είναι μεγάλη, ενώ στην δεύτερη τα μικρά αυτά μπαλάκια καθαριστικού μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια των δοντιών αν τα βουρτσίζετε με μεγάλη δύναμη. Η καλύτερη τακτική αν τις επιλέξετε είναι να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα και να αποφύγετε το πολύ έντονο βούρτσισμα. Φυσικά, το απόλυτο αποτέλεσμα λεύκανσης θα το πετύχετε μόνο με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Τι μπορώ να κάνω για τον αποχρωματισμό των δοντιών;

Η νικοτίνη, το τσάι ή το κρασί μπορεί να δημιουργήσουν λεκέδες στα δόντια, και βέβαια με την πάροδο των ετών ένας βαθμός αποχρωματισμού είναι φυσιολογικός. Μπορείτε ωστόσο να καθυστερήσετε τη διαδικασία καταναλώνοντας ωμές τροφές όπως καρότα ή σέλερι.

Πηγή: k-mag.gr