La vie en rose…

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Είναι πανέμορφη, διαθέτει γαλλική φινέτσα, είναι ταλαντούχα, έχει υπέροχη φωνή, είναι γλυκιά, προσγειωμένη και στο αίμα της κυλά ελληνικό αίμα…Καλά καταλάβατε, αναφερόμαστε στην κόρη του διεθνούς φήμης έλληνα ηθοποιού Γιώργου Χωραφά, Ζωή…Η 25χρονη ηθοποιός, η οποία ζει μόνιμα στο Παρίσι, έχει συμμετάσχει σε δημοφιλείς γαλλικές τηλεοπτικές σειρές κερδίζοντας τις εντυπώσεις, είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της και πριν από λίγο καιρό "μίλησε" στο γαλλικό κοινό για μια ελληνική ιστορία αγάπης…Την ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου. Η Ζωή Χωραφά μοιράζεται μαζί μας παιδικές αναμνήσεις από τα καλοκαίρια στην Ελλάδα αλλά και τα όνειρά της ενώ στέλνει μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης προς όλους μας: "Μην υποχωρείτε μπροστά στη φωτιά! Μείνετε "έξω καρδιά" και ψηλά το κεφάλι!". Κυρίες και κύριοι, η Ζωή Χωραφά…

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την υποκριτική τέχνη; Πότε είπατε "αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου";

Μεγάλωσα σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, οπότε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ασχοληθώ με τις τέχνες. Από μικρό παιδί ήμουν σε κινηματογραφικά στούντιο αλλά τότε φυσικά δε μπορούσα να καταλάβω τι γινόταν γύρω μου. Όσο μεγάλωνα ήθελα να γίνω τραγουδίστρια, μου άρεσε η υποκριτική αλλά δε θεωρούσα ότι ήταν για μένα. Αυτό που ήξερα ήταν ότι λάτρευα να είμαι στη σκηνή…Μέχρι που πήγα στην πρώτη επαγγελματική σχολή και έκανα μαθήματα υποκριτικής, τραγουδιού και χορού και τότε άρχισα να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ως ηθοποιός και πραγματικά άρχισα να το απολαμβάνω. Τότε είχα και την πρώτη μου εμπειρία μπροστά στην κάμερα…Γοητεύτηκα και κατάλαβα πως αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Τι ρόλο έπαιξε ο πατέρας σας σε αυτή την απόφαση; Τι σας είπε όταν του ανακοινώσατε ότι θέλετε να ακολουθήσετε τα δικά του βήματα;

Ο πατέρας μου πάντα με ενθάρρυνε να κάνω πράγματα που μου αρέσουν. Έκανα τις επιλογές μου, χάραζα το δικό μου δρόμο και φυσικά όποτε χρειαζόμουν τις συμβουλές του ήταν εκεί για να συζητήσει μαζί μου. Δεν υπήρξε στιγμή που του ανακοίνωσα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων αφού από μικρή πάντα έλεγα ότι θα πάω σε μια σχολή για να κάνω μαθήματα υποκριτικής, χορού και τραγουδιού.

Το όνομα του πατέρα σας, σας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα στην καριέρα σας;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Σαφώς οι άνθρωποι γνωρίζουν πως είμαι κόρη του και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει την περιέργεια να με γνωρίσουν και είναι φυσιολογικό νομίζω, δεδομένου ότι επέλεξα το ίδιο επάγγελμα. Όταν πηγαίνω σε μια οντισιόν δουλεύω πολύ σκληρά, υπάρχουν φορές που παίρνω το ρόλο κι άλλες όχι, αλλά το αν θα με πάρουν ή όχι δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα μου. Έχει να κάνει με το αν κάνω για το ρόλο ή όχι.

Το όνομα του πατέρα σας είναι μια μεγάλη ευθύνη για εσάς;

Δεν το βλέπω ως ευθύνη αλλά ως μια θαυμάσια κληρονομιά για την οποία είμαι υπερήφανη.

Ποια ήταν η τελευταία σας δουλειά;

Η τελευταία μου δουλειά ήταν η "Γκόλφω, η ιστορία μιας αγάπης", ένα έργο βασισμένο στην αυθεντική ελληνική ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου. Ανέβηκε στο Παρίσι και στα ελληνικά και στα γαλλικά, προκειμένου το γαλλικό κοινό να ακούσει την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας και φυσικά να μπορέσει να την καταλάβει.

Πώς νιώσατε που υποδυθήκατε τη Γκόλφω στο Παρίσι;

Ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα να κάνω αυτό το έργο εδώ στο Παρίσι και να πω αυτή την ιστορία αγάπης που ξεπερνά πολιτισμούς, κουλτούρες και τα γλωσσικά εμπόδια. Και φυσικά δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μέρος να ακουστεί αυτή η ιστορία από το Παρίσι, την πόλη του έρωτα!

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Ήταν πολύ θετική κι από το γαλλικό κοινό και από του έλληνες που ζουν εδώ. Κατάλαβαν και εκτίμησαν το μήνυμα που προσπαθήσαμε να περάσουμε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι! Ανυπομονούμε να ανεβάσουμε το έργο και σε άλλους χώρους!

Υπάρχει κάποιος άλλος χαρακτήρας από την Ελλάδα που θα επιθυμούσατε να υποδυθείτε;

Υπάρχουν τόσοι όμορφοι χαρακτήρες στα ελληνικά θεατρικά έργα, που ειλικρινά μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω έναν. Εάν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία θα ήμουν ευτυχής να παίξω οποιονδήποτε.

Τι ετοιμάζετε σήμερα;

Αυτή τη στιγμή συμμετέχω σε τρία έργα, μαζί με τη Γκόλφω, και ετοιμάζω και κάποια άλλα για τα οποία όμως είναι πολύ νωρίς να μιλήσω!

Όταν έχετε να υποδυθείτε ένα ρόλο, συμβουλεύεστε τον πατέρα σας;

Και στους δυο μας, μας αρέσει πολύ να συζητάμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σχέσης μας και πραγματικά όταν χρειάζομαι παίρνω συμβουλές από εκείνον.

Είναι σκληρός μαζί σας;

Νομίζω είναι δίκαιος και ξέρει να προσφέρει τη βοήθειά του με εποικοδομητικό τρόπο, να υποστηρίζει και να δείχνει την αγάπη του.

Υπάρχει κάτι που σας έχει πει και θα το κρατήσετε για πάντα στην καρδιά σας;

Μου έχει διδάξει να κρατώ πάντα τη τέχνη μου ζωντανή, ώστε να μην εφησυχάζομαι ποτέ. Αυτό κάνω κάθε μέρα, δουλεύω αρκετά για τα έργα που έχω να παίξω, προσπαθώ να μαθαίνω κάθε ημέρα ώστε να εξελίσσομαι ως καλλιτέχνις.

Λόγω της δουλειάς του ο πατέρας σας φαντάζομαι πως θα έλειπε αρκετά συχνά από κοντά σας. Πόσο σας επηρέασε;

Είναι αλήθεια πως ο πατέρας μου ήταν μακριά αρκετά συχνά αλλά πραγματικά δε μου έλειψε, ήξερα πως όταν επιστρέψει θα περάσει αρκετό χρόνο μαζί μου. Εκτός αυτού, όταν έπρεπε να λείψει αρκετό καιρό πάντα μας έπαιρνε μαζί του. Ήταν πολύ διασκεδαστικό, έχω ταξιδέψει πολύ και έχω δει πολλές διαφορετικές χώρες σε πολύ μικρή ηλικία!

Μιλήστε μας για τα όνειρά σας…Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την καριέρα σας;

Το όνειρό μου είναι να έχω μία μεγάλη σε διάρκεια καριέρα, να μου δοθεί η ευκαιρία να υποδυθώ πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Έρχεστε στην Ελλάδα;

Ναι πολύ συχνά, κυρίως τα καλοκαίρια. Πραγματικά μου αρέσει πολύ να έρχομαι στην Ελλάδα και μου λείπει αρκετά όταν περνάει ο καιρός και δεν έχω καταφέρει να έρθω.

Θυμάστε το πρώτο σας ταξίδι στην Ελλάδα;            

Όχι, γιατί ήμουν στην κοιλιά της μαμάς μου! Πρέπει να μου άρεσε όμως καθώς από τότε έρχομαι κάθε καλοκαίρι!

Ποιες αναμνήσεις έχετε από τα καλοκαίρια στην Ελλάδα;

Θυμάμαι που περνούσα όλη την ημέρα στη θάλασσα, θυμάμαι την υπέροχη μυρωδιά του γιασεμιού που ήταν παντού, το απίστευτο φαγητό…

Η ελληνική οικογένεια έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Αναγνωρίζετε εσείς κάποια από αυτά στον τρόπο που μεγαλώσατε;

Mεγάλωσα στη Γαλλία, η μητέρα μου είναι αμερικανίδα και ο πατέρας μου έλληνας, οπότε επηρεάστηκα από τρεις διαφορετικές κουλτούρες. Νομίζω όμως πως ένα από τα στοιχεία της ελληνικής οικογένειας που είναι το στενό δέσιμο μεταξύ των μελών της χαρακτηρίζει τον τρόπο που μεγάλωσα.

Πώς σας αντιμετωπίζουν όταν αναφέρετε την ελληνική σας καταγωγή;

Στο Παρίσι ζουν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, οπότε δε διαφέρω από όλους τους άλλους. Συνήθως όμως μου λένε υπέροχες ιστορίες από τα ταξίδια τους στην Ελλάδα ή μιλάμε για τα ελληνικά έργα που αγαπούν.Οι άνθρωποι που γνωρίζω έχουν πολύ θετική εικόνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και μάλιστα λόγω της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή δείχνουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια.

Μιλάτε Ελληνικά; Ποια είναι η αγαπημένη σας λέξη και γιατί;

Μιλάω λίγα ελληνικά και τώρα χάρη στη Γκόλφω, μιλάω και καταλαβαίνω κάπως καλύτερα αν και εξακολουθώ να έχω τη γαλλική προφορά! Βρίσκω τη λέξη "υποκριτής" πολύ ενδιαφέρουσα, είναι επίσης το όνομα της θεατρικής ομάδας που έχουμε δημιουργήσει "les hypocrites". Χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.χ και έτσι ονομάζονταν οι ηθοποιοί του αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Επειδή όμως τότε οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες η λέξη πήρε αρνητική έννοια.

Τι θα λέγατε σε όλους όσοι διαβάζουν αυτή τη στιγμή τη συνέντευξή σας;

Μην υποχωρείτε μπροστά στη φωτιά! Μείνετε "έξω καρδιά" και ψηλά το κεφάλι!