Her name is Tonia…Tonia Sotiropoulou

Her name is Tonia...Tonia Sotiropoulou

Συνέντευξη στη Μαρία Θανοπούλου

Her name is Tonia...Tonia Sotiropoulou και στην εντυπωσιακή ομορφιά της δεν κατάφερε να αντισταθεί ο Daniel Craig. Η Τόνια Σωτηροπούλου ήταν το Bond girl στην τελευταία ταινία του διάσημου πράκτορα 007 "Skyfall" και δεν άκουσε και λίγα για εκείνα τα σαράντα δευτερόλεπτα...Τι απαντάει; "Όποιος μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που έκανα εγώ, ας πάει να το κάνει και θα χαρώ κι εγώ μαζί του". Η Τόνια πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να πάει στο εξωτερικό και να κυνηγήσει το όνειρό της και μέχρι σήμερα έχει κάνει αξιόλογα βήματα στην καριέρα της. Είναι ταλαντούχα, φιλόδοξη, προσγειωμένη, φιλική και μόλις 25 χρόνων...Η Τόνια από ό,τι φαίνεται θα μας απασχολεί για πολλά πολλά χρόνια... 

Πώς μπήκε στη ζωή σας η υποκριτική; Ήταν κάτι που θέλατε από μικρή;

Δε γνωρίζω πως ακριβώς προέκυψε απλά μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι ήταν αυτό που ήθελα πάντα να κάνω. Ίσως είναι μια ανάγκη…Γενικότερα οι ηθοποιοί είναι πολύ ευάλωτα πλάσματα και πολύ ανασφαλείς ως άνθρωποι και ίσως είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα. Επίσης, οι γονείς μου πάντα μου έλεγαν ότι το πιο σημαντικό είναι να είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου και να κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ κι έτσι δεν το σκέφτηκα καν, απλά μία ημέρα είπα αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου.

Όταν πριν από πέντε χρόνια φεύγατε από την Ελλάδα, είχατε ονειρευτεί ότι η καριέρα σας θα πήγαινε τόσο καλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Δεν έχω κάνει τίποτα από όλα αυτά που έχω ονειρευτεί μέχρι στιγμής. Είναι η αρχή…Δεν ήταν θαύμα όμως, έχω δουλέψει πολύ σκληρά αυτά τα πέντε χρόνια. Έχω κάνει κι άλλες ταινίες με πολυβραβευμένους σκηνοθέτες, με τις οποίες βέβαια δεν έχει ασχοληθεί κανένας στην Ελλάδα γιατί δεν είναι Bond. Για εμένα επιτυχία είναι κάτι πολύ προσωπικό κι έχει να κάνει με τη δημιουργία ωραίων πραγμάτων.

Πώς πήρατε την απόφαση να φύγετε;

Είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Από μικρή το όνειρό μου ήταν να δουλέψω στην αγγλική και στην αμερικάνικη αγορά γιατί μου αρέσει πολύ ο κινηματογράφος και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο είδος, στο οποίο κάποιος μπορεί να κάνει καριέρα. Γενικότερα όμως ήθελα να ταξιδέψω, οπότε σε κάποια φάση συνειδητοποίησα ότι ήμουν ήδη δύο χρόνια παραπάνω από όσο θα ήθελα να παραμείνω στην Ελλάδα και απλά έφυγα. Τις μεγαλύτερες αποφάσεις στη ζωή μου, τις έχω πάρει μέσα σε ένα βράδυ. Εμπιστεύομαι αρκετά το ένστικτό μου.

Πώς βρεθήκατε στο cast του "Skyfall" και πώς αισθανθήκατε όταν σας το ανακοίνωσαν;

Πέρασα από οντισιόν, όπως περνάω κάθε εβδομάδα και έτυχε τελικά ο συγκεκριμένος ρόλος να είναι για εμένα. Ήταν ίσως η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Αισθάνθηκα ότι είμαι ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό μου και πραγματικά ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Με έμαθε πάρα πολλά πράγματα και με άλλαξε πολύ σαν άνθρωπο. Σαφέστατα δεν ήταν όλα όμορφα και δε μιλάω φυσικά για τα γυρίσματα στα οποία πέρασα τέλεια και δούλεψα με ανθρώπους, τους οποίους αγαπάω πάρα πολύ. Επειδή, όμως, στο "Skyfall" και σε κάθε Bond, που πραγματικά είναι εθνικό θέμα για την Αγγλία, είναι πολύ αυστηροί με το τι θα διαρρεύσει στον Τύπο, αφού είχαν περάσει 8 μήνες από όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, μαθεύτηκε ότι το ρόλο του τρίτου Bond girl, της ερωμένης δηλαδή που υπάρχει σε κάθε ταινία, τον υποδύομαι εγώ, και μέσα σε ένα βράδυ θυμάμαι ήμουν εξώφυλλο σε όλα τα περιοδικά και τις εφημερίδες! Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς. Ήταν μεγάλο σοκ, δε βγήκα από το σπίτι μου δύο εβδομάδες, είχα πάθει αγοραφοβία. 

Γιατί παραμένετε στο εξωτερικό; Εάν ήταν κάποιος άλλος στη θέση σας θα επέστρεφε στη χώρα του για να "εξαργυρώσει" την επιτυχία του.

Εκεί θέλω να μείνω. Αν ήθελα να δουλέψω στην Ελλάδα δε θα έφευγα. Θα έκανα, όμως, άλλα δύο, τρία σήριαλ και μετά δε θα με θυμόταν κανένας και τώρα προφανώς δε θα είχα δουλειά. Ξέρετε, δε με ενδιαφέρει να είμαι διάσημη στην Ελλάδα, ούτε με ενδιαφέρει να ζω στην Ελλάδα και να κάνω ταινίες. Όχι γιατί σνομπάρω τον ελληνικό κινηματογράφο, αντιθέτως πιστεύω ότι έχουμε πολύ καλούς σκηνοθέτες, όπως είναι ο Περάκης, ο οποίος είναι οικογένειά μου, αλλά έχω επιλέξει να μείνω έξω. Έχω ήδη κλείσει δύο ταινίες για φέτος και θέλω να είμαι εκεί. Δουλεύω πάρα πολύ σκληρά, η ζωή μου είναι πάρα πολύ δύσκολη...Δεν είμαι celebrity, περνάω από casting κάθε μέρα όπως τόσοι άλλοι ηθοποιοί. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κατακτήσεις οτιδήποτε και ακόμα και αυτή η κατάκτηση είναι ένα μικρό βηματάκι. Δε σου ανοίγει τις πόρτες, ούτε σου δίνει εκατομμύρια. Αλλά μου αρέσει αυτός ο τρόπος. Μου αρέσει ο δύσκολος δρόμος. Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που βολεύεται.

Πώς αισθανθήκατε όταν κάποιοι σας άσκησαν κριτική για τη λίγη ώρα που εμφανιστήκατε στην ταινία αντί να πουν μια καλή κουβέντα που ένα ελληνικό όνομα υπήρξε στους τίτλους μιας τόσο μεγάλης παραγωγής; Που αποδίδετε αυτή τη στάση;

Υπήρξαν βέβαια πάρα πολλοί άνθρωποι που χάρηκαν και είναι κάτι που διαπιστώνω ακόμα και στο δρόμο. Εν πάση περιπτώσει θα ήθελα να επισημάνω πως δεν είμαι ο Sam Mendes να βάλω μόνο τη φάτσα μου στην ταινία! Γενικότερα όμως δε με ενδιαφέρει τι λένε και από εκεί και πέρα εάν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό που έκανα δεν ήταν αξιόλογο ή δεν έπρεπε να δοθεί τόση σημασία, την οποία δεν έδωσα μόνη μου, δεν άρχισα να παίρνω τηλέφωνα και να λέω "παίζω στο Bond, γράψτε για μένα", δεν κόβω τον δρόμο σε κανέναν. Όποιος μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που έκανα εγώ, ας πάει να το κάνει και θα χαρώ κι εγώ μαζί του. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να παίξει κάποιος σε μια τέτοια ταινία. Επιπλέον, είναι και αυτό που έχουμε ως λαός, όταν δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, κατεβάζουμε λίγο πιο κάτω τον άλλον για να αισθανθούμε καλύτερα. Γράφανε τόσο αρνητικά σχόλια, με παρουσίασαν ως την "ξεπέτα του James Bond" κι από την άλλη φέτος έχω έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία "Berberian Sound Studio", η οποία έχει αποσπάσει δεκαοκτώ βραβεία και κανένας δεν το ανέφερε, δε γράφτηκε πουθενά…Οπότε δε θα κάτσω να ασχοληθώ, ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Η κριτική πρέπει να είναι καλοδεχούμενη, μαθαίνεις από αυτή...

Ποια δουλειά που έχετε κάνει μέχρι σήμερα είναι για εσάς η πιο σημαντική;

Θα έλεγα η "Ψυχραιμία" γιατί ήταν η πρώτη μου δουλειά, στην οποία συνεργάστηκα με έναν πολύ σημαντικό σκηνοθέτη και με ανθρώπους που μας έδεσε μια φιλία, το "Skyfall" διότι ήταν μια απίστευτη εμπειρία για εμένα και εκτιμώ πολύ τη σχέση μου με το Mendes και το Daniel, οι οποίοι με έχουν βοηθήσει πολύ και το "Berberian Sound Studio" γιατί θεωρώ ότι υποκριτικά προσπάθησα πάρα πολύ και ήταν ίσως η πρώτη φορά που είδα τον εαυτό μου και είπα "ναι, τελικά παίζεις".

Τι τίτλο θα δίνατε στη μέχρι σήμερα πορεία σας;

Προσπάθεια και ευγνωμοσύνη. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλα αυτά που μου έχουν συμβεί. Έχω υπάρξει πάρα πολύ τυχερή και χρωστάω πολλά σε ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει χωρίς να ζητήσουν κάτι, χωρίς καν να με ξέρουν, μόνο και μόνο επειδή πίστεψαν ότι ίσως υπάρχει κάτι σε μένα. Ελπίζω να τους έχω βγάλει ασπροπρόσωπους. Προσπάθεια και ευγνωμοσύνη, λοιπόν, είναι τα πιο σημαντικά πράγματα ώστε να καταφέρεις αυτά που θέλεις στη ζωή και στην καριέρα σου. Είναι πολύ βασικό να ξέρεις από πού προέρχεται αυτό που έχεις πετύχει.  

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Θα κάνω μια ταινία στο Παρίσι το καλοκαίρι με τον Malcolm Mcdowell που θα λέγεται "Τhe theory of everything" και το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα μιας δραματικής ταινίας για το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο στην οποία από ό,τι ξέρω πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο Ζακ Γαλιφιανάκης. Εν τω μεταξύ έχω αρκετές οντισιόν κι ελπίζω να προκύψει κάτι ακόμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Έχω μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό μου, είμαι αρκετά φιλόδοξο άτομο. Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω ταινίες και να φθάσω σε ένα σημείο που να ξέρω ότι έχω δουλέψει πολύ σκληρά και πλέον απολαμβάνω. Να μη χρειάζεται να περιμένω έξι μήνες για να κλείσω μια δουλειά αλλά να δουλεύω συνέχεια και να κάνω πράγματα που επιλέγω και μου αρέσουν.

Τι έχετε να πείτε στους νέους ανθρώπους οι οποίοι ίσως δεν τολμούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους; 

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μετανιώνουμε για πράγματα που κάνουμε ή δεν κάνουμε καθώς η ζωή μας φέρνει τελικά εκεί που πρέπει να είμαστε. Το θέμα είναι ότι όλα βαίνουν καλώς όταν δεν υπάρχει ένα πολύ βασικό αρνητικό στοιχείο, ο φόβος. Όταν δεν έχεις φόβο και απλά αποδέχεσαι αυτό που έρχεται, αυτό που συμβαίνει και επιλέγεις να κάνεις κάτι, μπορείς να αλλάξεις όλη σου τη ζωή μέσα σε μια ημέρα. Όταν έχεις φόβο καταστρέφονται τα πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να μη φοβάσαι και να έχεις πίστη στον εαυτό σου.