Ζωή σαν τριαντάφυλλο…

Είναι πανέμορφη, γοητευτική και αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη γαλλίδα star…Η βραβευμένη με Oscar Marion Cotillard έχει μαγνητίσει αμέτρητες φορές κοινό και κριτικούς με το υποκριτικό της ταλέντο ενώ είναι ίσως η μοναδική γαλλίδα ηθοποιός που έχει καταφέρει να εισχωρήσει στο Χολιγουντιανό star system.  

H Marion γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1975 στο Παρίσι και μεγάλωσε στην Ορλεάνη. Οι γονείς της Jean-Claude και Niseema ήταν και οι δύο ηθοποιοί και καθηγητές υποκριτικής. Μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον της ήταν αδύνατο να αντισταθεί κι από πολύ μικρή έκανε όνειρα για μια καριέρα στη μεγάλη οθόνη.

Μετά από αρκετές εμφανίσεις στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση, το 1998 σημείωσε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία στην ταινία του Luc Besson "Taxi", όπου η 23χρονη τότε Marion ήταν υποψήφια για βραβείο Cesar ως η πιο πολλά υποσχόμενη νέα ηθοποιός. Η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άλλες τρεις, το "Taxi 2" το 2000, το "Taxi 3" το 2003 και το "Taxi 4" το 2007. Επόμενη μεγάλη επιτυχία της, η ταινία "Pretty Things", στην οποία υποδύθηκε δύο δίδυμες, τη Marie και τη Lucie και για άλλη μια φορά εκτός από εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της, κέρδισε μία υποψηφιότητα για βραβείο Cesar.

Το 2003, η φήμη της βγήκε εκτός γαλλικών συνόρων με την εκπληκτική ταινία "Jeux d'enfants" και συμπρωταγωνιστή της τον Guillaume Canet, με τον οποίο από το 2007 ζουν μαζί ενώ το 2011 ήρθε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ο Marcel.

Η Cotillard έκανε το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ την ίδια χρονιά με την ταινία του Tim Burton "Big Fish" ενώ το 2004 κέρδισε το βραβείο Cesar για την ερμηνεία της στην ταινία "A Very Long Engagement".

Η καριέρα της, όμως, απογειώθηκε όταν ενσάρκωσε τη γαλλίδα τραγουδίστρια Edith Piaf στην ταινία "La Vie en Rose" το 2007. Ο σκηνοθέτης, Olivier Dahan, την επέλεξε όπως έχει πει για το ρόλο προτού καν τη συναντήσει γιατί είχε εντοπίσει ομοιότητα στα μάτια της με την κορυφαία γαλλίδα τραγουδίστρια. Στη Γαλλία ήταν η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς και πολλοί κριτικοί είχαν πει τότε πως η Piaf θα μετενσαρκωθεί για να τραγουδήσει τελευταία φορά στη σκηνή.

Η εξαιρετική ερμηνεία της σάρωσε τα βραβεία. Το Φεβρουάριο του 2008 τιμήθηκε με βραβείο BAFTA και έγινε η πρώτη γαλλίδα ηθοποιός μετά τη Stephane Audran το 1973. Επίσης, κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ερμηνεία σε ξενόγλωσση ταινία και ήταν η πρώτη μετά τη Liv Ullmann το 1972 για την ταινία "The Emigrants". Στις 22 Φεβρουαρίου του 2008 της απονεμήθηκε το βραβείο Cesar και δύο ημέρες αργότερα, η επιτυχία της επισφραγίστηκε με το Oscar. Όταν ανέβηκε στη σκηνή να πάρει το χρυσό αγαλματάκι συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με τη χαρά που ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια της ενώ αρκέστηκε να πει "ευχαριστώ ζωή, ευχαριστώ αγάπη".

Η Cotillard, η οποία είναι η πρώτη γαλλίδα ηθοποιός που κερδίζει το Oscar από το 1960, δέχθηκε τα συγχαρητήρια την επόμενη ημέρα από τη βράβευσή της από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy.

Η Marion συνέχισε την καριέρα της με την ταινία "Public Enemies" το 2009 και αργότερα το ίδιο έτος με το μιούζικαλ "Nine", όπου κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Το 2010 εμφανίστηκε στην ταινία του Christopher Nolan, "Inception" και δυο χρόνο μετά συνεργάστηκε ξανά με το σκηνοθέτη στο "The Dark Knight Rises", όπου υποδύθηκε τη Miranda Tate. Το 2011 έπαιξε στην ταινία του Woody Allen "Midnight in Paris" και στο "Contagion" του Steven Soderbergh και το 2012 στο "Rust and Bone" όπου κέρδισε την τέταρτη υποψηφιότητά της για Screen Actors Guild Award και την τρίτη για Χρυσή Σφαίρα.

Η διάσημη ηθοποιός, η οποία το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο του "Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών" για τη συμβολή της στη γαλλική κουλτούρα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος κι έχει συμμετάσχει σε αρκετές καμπάνιες και δράσεις της διεθνούς οργάνωσης προστασίας περιβάλλοντος, Greenpeace, ενώ παραχώρησε ακόμη και το διαμέρισμά της, ώστε να υπάρξει χώρος για τον έλεγχο προϊόντων που πραγματοποιεί η οργάνωση.